Potěšte malé inženýry: 6 tipů na robotické hračky pod stromeček

Potěšte malé inženýry: 6 tipů na robotické hračky pod stromeček

7. prosinec 2020

4 minuty čtení

Pokud vaši prckové nedají dopustit na nejrůznější technické hračky a vy ještě nemáte obstarané vánoční nákupy, inspirujte se tipy na robotické hračky, které pod stromečkem potěší každého malého inženýra či stavitele.

1) Stavebnicová pistole Switch Grip

Zvídavé děti jen tak nějaká hračka neuspokojí, Switch Grip šanci ale má. Jako kombinace stavebnice a pistole se totiž hodí pro malé stavitele i nadšené střelce ve věku od 8 do 14 let.

Ze 140 dílků postavíte během půl hodiny vychytanou kuličkovou pistoli s dostřelem až 6 metrů. O rozbité vázy se ale nebojte. Kuličky jsou lehké a vystřelí jen tak rychle, jak rychle mačkáte spoušť. Takže při domácích přestřelkách žádná nehoda nehrozí. 

Děti si při stavění procvičí prostorovou představivost i matematiku, a nejspíš si to ani neuvědomí. Pistoli postaví podle obrázkového návodu, ale může vzniknout i cokoliv jiného. Všechny dílky jsou totiž kompatibilní s ostatními stavebnicemi VEX Robotics, takže fantazie dostane zelenou. I když v tomhle případě vlastně oranžovou.

Stavebnicová pistole Switch Grip dostřelí až 6 metrů. Díky lehkým kuličkám je ale zároveň bezpečná.

2) Robotický katapult Ambush Striker

Odrostlejší potomky se zálibou v robotice zaujme třeba katapult Ambush Striker na elektrický pohon, který je určený pro věkovou kategorii od 14 do 18 let.

Stavění je oproti kuličkové pistoli trochu náročnější. Na mladé konstruktéry totiž čeká 270 dílků a 50stránkový návod. Pro nadšené stavitele je to ale konečně pořádná výzva. Kromě toho jim za odměnu vyroste pod rukama supermoderní samovystřelovací stroj se zásobníkem plným kuliček.

S katapultem se i z obyčejné přestřelky stane epická bitva. Proti základně otočné o 360 stupňů, dostřelem až 3 metry a kadenci 1 kuličky za sekundu totiž nemá žádný nepřítel šanci.

Míření s katapultem Ambush Striker chce cvik. Kulička totiž vyletí, aniž byste stačili mrknout.

3) Vystřelovač vrtulí Zip Flyer

Pro dítka, která se místo bitev raději věnují stavění a poznávání, se skvěle hodí Zip Flyer. S tímto stavebnicovým vystřelovačem vrtulí si děti procvičí své konstruktérské dovednosti a zábavným způsobem nahlédnou do základů fyziky. Nečeká na ně ale nic náročného, stavebnice je totiž určená už od 8 let.

Během 10 minut proměníte 80 plastových dílků na robotický vystřelovač vrtulí s jednoduchým mechanismem. Do stroje zasunete pásek se zipem, kterým při vytažení roztočíte přes ozubené kolo vrtuli a ta se vznese přímo nahoru. Vyletí až do výšky 9 metrů, záleží na tom, jak rychle vytáhnete pásek.

Vedle hraní a soutěžení si děti se Zip Flyerem lépe představí, jak funguje například mechanismus ozubeného kola nebo odpor vzduchu. A ani u toho nemusí sedět v lavici.  

Vystřelovač Zip Flyer se hodí pro venkovní hry. Jelikož ale vrtule létají až do 9 metrů, může se stát, že skončí i u sousedů.

4) Kuličková pistole Snap Shot

Zatímco Switch Grip je určená pro mladší děti, starším potomkům od 14 let sedne lépe právě pistole Snap Shot. Kuličky jsou v tomto případě vystřelované díky pružinám, takže je tlak o něco větší.

Stejně jako oranžová kolegyně, je i Snap Shot vlastně stavebnice, kterou ze 175 dílků zkompletujete ani ne za 15 minut. Stavěním zábava ale nekončí. Jakmile máte hotovo, začíná přestřelka nebo třeba hon na příšery.

Kuličková pistole Snap Shot se hodí k poznávání fyzikálních zákonitostí i při honbě na příšery.

5) Boxující roboti

Pokud u vás frčí hračky na dálkové ovládání, sáhněte po boxujících robotech z řady VEX Robotics. Ze stavebnice o 600 dílcích povstanou 2 roboti připravení na drsný zápas.

Robot měří zhruba 30 cm a pohybuje se na 2 kolech. Díky gyroskopu, který ho vyvažuje, sám stojí a nějaká ta rána ho jen tak nerozhodí. Sice se jedná o robota na dálkové ovládání, ale vlastně ani nepotřebujete speciální ovladač. Všechny pohyby řídíte prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu nebo tabletu.

Děti jistě potěší i forma zápasu. Cílem každého kola totiž je trefit soupeře tak, aby mu upadla nějaká část těla nebo součástka. Absolutním vítězem se pak stává ten, který protivníkovi doslova srazí hlavu.

Během zápasu pravděpodobně některému z robotů upadne část těla, ale neděste se. Tak to má být.

6) HEXBug Dragon

Zkrátka nepřijdou ani milovníci bájných stvoření. Drak, který zlověstně řve a chrlí světelný oheň, to je prostě sen každého lovce záhad i příšerologa.

Tato příšera je sice z velké části gumová, ale díky nastavitelným křídlům a pohyblivému ocasu působí skoro jako by právě vylezla z temné jeskyně, kde vězní princeznu. Nemusíte se bát, zkrotíte ho poměrně snadno. Vládci draků vlastně stačí jen dálkové ovládání.

HEXBug draka pořídíte v několika barvách, takže klidně uspořádáte i velkou dračí bitvu zeleného proti červenému týmu.

HEXBug draka pořídíte v zelené, červené a černé barvě.

Robotické hračky seženete ve větších hračkářstvích nebo na e-shopech.

Pokud máte doma malého milovníka stavebnic, přečtete si i naše tipy na LEGO dárky pod stomeček.

Dál čtěte:

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Taky jste si v autě jako malí představovali, že dešťové kapky na okýnku závodí a nadšeně fandili? Dnešní děti ale slyší na mnohem akčnější závody. My jsme na dráhu pustili robotické brouky. Podívejte se, jak se o první místo popral skarab se škorpionem.

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Dětský pokojíček je zvláštním místem: uklízíte ho třeba i desetkrát denně, ale stejně se tam pořád něco válí. Jak zajistíte pořádek a uspořádáte hračky, aby bylo všechno pěkně po ruce? Přečtěte si naše tipy.