Vzhůru do oblak: recenze létajícího robota Zip Flyer

Vzhůru do oblak: recenze létajícího robota Zip Flyer

7. říjen 2020

4 minuty čtení

Stavění nás prostě baví. Tentokrát jsme si vzali do parády robotický vystřelovač vrtulí Zip Flyer od HEXBug. Podívejte se, jak jsme si poradili s konstrukcí a jak vysoko vrtule vyletí.

Stavebnice i pro začátečníky

Stavebnice Zip Flyer je určená pro děti od 8 let a má nižší obtížnost číslo 2. Označení odpovídá, například při stavění robotického katapultu s obtížností 4 jsme se zapotili mnohem víc.

V krabici najdete obrázkový návod, který ukazuje i reálnou velikost dílků. Těch je v krabici celkem 80. Nám se při stavění osvědčilo rozdělit si je na hromádky podle typu:

  • spojovací nýtky s podložkami a kolečky,
  • destičky s dírkami
  • a speciální kousky, jako jsou osičky, vrtule nebo zipový pásek.

S obrázkovým návodem jde stavění snáz.

Vystřelovač sestrojíte za 10 minut

Stavění je opravdu jednoduché a dílky do sebe pěkně zapadají, i když Vali měla trochu problém zatlačit nýtek do destičky. Nakonec jsme to ale zvládli a za 10 minut byl vystřelovač vrtulí kompletní.

V balení jsou celkem 3 vrtule. S jednou střílíte a další dvě jsou jako náhrada pro případ, že se vám první ztratí.

Náhradní vrtule připevníte přímo na tělo vystřelovače.

Vrtuli vystřelíte pomocí pásku se zipem, který zasunete do mechanismu stroje. Jeho rychlým vytažením roztočíte přes ozubená kola vrtuli a ta se vznese přímo nahoru. Čím rychleji pásek vytáhnete, tím víc se vrtule roztočí a dosáhne větší výšky.

Rychlým vytažením pásku se zipem vystřelíte vrtuli až do 9 metrů.

Připravte se na letecké dobrodružství

Zip Flyer jsme vyzkoušeli venku i doma. Venku je na hru víc místa, ale jelikož vrtule vyletí až do výšky 9 metrů, dost možná ji budete hledat za plotem u sousedů. Takže jsme se raději přesunuli dovnitř.

Doma jsme soutěžili v tom, kdo dostane vrtuli blíž ke stropu, aniž by se ho dotkla. Chtělo to cvik, ale nakonec byl souboj hodně napínavý. O rozbitou vázu nebo květináč se nebojte. Naplno roztočená vrtule shodí maximálně prázdný plastový kelímek.

Odhadnout, jak vysoko vrtule vyletí, není jen tak.

Vystřelovač Zip Flyer, stejně jako ostatní stavebnice z edice VEX Robotics, pomáhají dětem zábavným způsobem pochopit vědu. S vystřelovačem vrtulí si děti například lépe představí, jak funguje mechanismus ozubeného kola nebo odpor vzduchu.

Fyzikální zákony si děti osvojí také při hře s pistolí Swtich Grip nebo katapultem Ambush Striker.

Dál čtěte:

Seznamte se: na scénu přijíždí MoBot Fetch od HEXBug

Seznamte se: na scénu přijíždí MoBot Fetch od HEXBug

Během minulých recenzí jsme se setkali už s několika roboty, ale žádný nebyl tak roztomilý jako tenhle. Jmenuje se Fetch a patří do zbrusu nové party MoBotů od HEXBug. Podívejte se, jak dopadlo naše seznamování a v čem kromě roztomilého kukuče Fetch vyniká.

LEGO maniaci vyráží na chatu se správnou výbavou

LEGO maniaci vyráží na chatu se správnou výbavou

Víkend u babičky, na chatě nebo výlet na hrad Bouzov vyžaduje pořádnou přípravu. Zabalte si sváču, sluneční brýle, hřeben, žabky a pár kaček jako my do stylové LEGO výbavy. My sladili peněženku s toaletní taštičkou, boxem na svačinu, vakem na plavky i s LEGO batohem, do kterého jsme všechno sbalili. Mrkněte, jak nám chystání šlo.

Vypustili jsme robotické ploštice HEXBug Beetle na závodní dráhu

Vypustili jsme robotické ploštice HEXBug Beetle na závodní dráhu

Závodění nás prostě baví. A tím, že se s roboplošticemi HEXBug Beetle dobře známe, bylo načase, vypustit je na závodní dráhu. Zrovna tyhle robopotvůrky ale na akční běh moc neužije. Podívejte se sami, jak v netradičním překážkovém závodě obstály.