6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

15. července 2020

2 minuty čtení

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

1. Hledejte certifikát Bezpečná hračka

Opravdu bezpečné a kvalitní hračky jsou označené žlutým logem s nápisem Bezpečné hračky. Tento certifikát uděluje český Institut pro testování a certifikaci (ITC) a zaručuje, že hračka splňuje všechna bezpečnostní nařízení a technické požadavky. ITC testuje kvalitu hraček na žádost výrobce či dovozce. Po udělení certifikátu testování pravidelně opakuje, aby ověřil, že nedochází ke zhoršení kvality.

2. Kontrolujte stránky Ministerstva zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví ČR na svých webových stránkách pravidelně aktualizuje seznam nebezpečných hraček. Pokud si z nějakého důvodu nejste kvalitou hračky nebo důvěryhodností výrobce jistí, zkontrolujte na stránkách Ministerstva, zda nespadá do kategorie nebezpečné.

3. Kupujte pouze hračky označené CE

U všech hraček, které se prodávají v Evropské unii, najdete cedulku s písmeny CE. Jedná se o povinné označení, kterým prodejce říká, že hračka splňuje bezpečnostní a technické požadavky stanovené zákonem., Vždy ale raději sáhněte po hračkách, které mají zároveň certifikát Bezpečné hračky – o nich víte, že prošly testováním.

4. Sledujte stránky České obchodní inspekce

Bezpečnost a technické požadavky hraček ověřuje také Česká obchodní inspekce (ČOI), která provádí pravidelné kontroly. Sledujte také webové stránky ČOI, kde najdete pravidelně aktualizovaný seznam výrobků, které stahuje z trhu, protože nesplňují požadavky na kvalitu.

Pokud narazíte na hračku, u které si nejste bezpečností jistí, můžete se na ČOI sami obrátit – překontrolují, že je hračka nezávadná.

5. Vyhněte se toxickým hračkám

Silný chemický zápach hračky ukazuje na možný výskyt toxických látek. Pokud se vám hračka například kvůli zápachu nezdá, určitě se ptejte na její složení. Nepřítomnost toxických látek vám opět potvrdí certifikát Bezpečné hračky.

Případně sáhněte po hračkách ze dřeva nebo textilu, které škodlivé látky v takové míře neobsahují.

6. Dívejte se na provedení

Před nákupem se ujistěte, že je hračka vyrobená z kvalitního a pevného materiálu, všechny její části pevně drží na místě a je snadno omyvatelná. Zaměřte se také na tvar. Bezpečná hračka má oblé hrany, o které se děti neporaní.

Přečtěte si další tipy, podle kterých vyberte tu správnou hračku.

Dál čtěte:

4 parametry, podle kterých vybírejte hračky pro děti

4 parametry, podle kterých vybírejte hračky pro děti

V přeplněných obchodech s hračkami je pro rodiče stále těžší vybrat dětem ten nejlepší kousek. Kromě vzhledu je totiž důležitý i materiál nebo bezpečnost hračky. Přečtěte si, na co všechno se při výběru zaměřit.

Recenze LEGO kufru: dětské zavazadlo s designem legendární stavebnice

Recenze LEGO kufru: dětské zavazadlo s designem legendární stavebnice

Pokud hledáte praktický kufr, který se zároveň bude líbit dětem, seznamte se se zavazadlem od legendární značky LEGO. To splňuje požadavky rodičů na bezpečnost i odolnost a navíc jako opravdová LEGO kostka i funguje. Když jich máte víc, pohodlně je do sebe zacvaknete. 

Jak čistit LEGO kostky

Jak čistit LEGO kostky

LEGO stavebnice jsou nezbytnou výbavou nejednoho dětského pokojíčku. Při hraní se ale snadno kostky ušpiní. Proto nezapomínejte na jejich údržbu a pravidelné čištění. Máme pro vás tipy, jak LEGO kostky zbavíte prachu i zažloutnutí.