4 parametry, podle kterých vybírejte hračky pro děti

4 parametry, podle kterých vybírejte hračky pro děti

5. června 2020

3 minuty čtení

V přeplněných obchodech s hračkami je pro rodiče stále těžší vybrat dětem ten nejlepší kousek. Kromě vzhledu je totiž důležitý i materiál nebo bezpečnost hračky. Přečtěte si, na co všechno se při výběru zaměřit. 

Než vyrazíte na nákup, rozmyslete si, co by perfektní hračka pro vaši ratolest měla splňovat. Rozhodující roli při výběru hraje: 

  • věk dítěte,
  • dovednost, kterou hračka rozvíjí,
  • bezpečnost a odolnost,
  • materiál.

1. Věk: kupujte hračky, které odpovídají věku dítěte 

Vhodná hračka by měla odpovídat věku dítěte. Pokud pořídíte příliš náročnou, s velkou pravděpodobností mrňous nevyužije její potenciál naplno. Na druhou stranu, když předškolákovi pořídíte hračku pro dvouleťáka, začne se brzy nudit.

Nejmenším kupujte takové hračky, které pomáhají s rozvojem vjemů. Zrak si miminko zlepší třeba na barevném kolotoči nebo při pozorování černobílých obrázků. Hmat i sluch si procvičí s chrastítkem nebo pískací hračkou.

Batolatům vybírejte hračky rozvíjející hrubou i jemnou motoriku. Ideální jsou různé kostky, stavěcí věže nebo vkládačky. Hračky pro děti v tomto věku by měly jít snadno omýt nebo rovnou vyprat v pračce.

Předškoláci rádi napodobují dospělé – dobře uděláte, když jim pořídíte dětskou kuchyňku nebo nářadí. Neztratí se ale ani dráhy a stavebnice, u kterých děti rozvíjí svou kreativitu a šikovnost.

Školní věk se nese ve znamení experimentů. S kuličkodráhami, složitějšími stavebnicemi nebo moderními robotickými hračkami si děti rozšíří vědomosti a využijí svou kreativitu. Když klasickým hrám odrostou, přichází čas třeba na logické hry a hlavolamy

Pokud si nevíte rady, pomůže vám doporučený věk určený výrobcem – ten najdete vždy na obalu nebo visačce. Například hračky pro děti od 3 let by mladším neměly přijít do rukou. Obsahují totiž menší části, které by dítě mohlo spolknout nebo vdechnout. U starších je pak na vašem uvážení, jestli je hračka přiměřená dovednostem a rozvoji dítěte.

2. Zaměření: vybírejte hračky podle toho, jestli rozvíjí koordinaci nebo třeba znalosti fyziky

Hračky nejsou jenom od toho, aby děti zabavily. Také:

  • vzbuzují přirozenou zvědavost a touhu objevovat,
  • rozvíjí fantazii,
  • učí děti samostatnosti a novým dovednostem.

Před návštěvou hračkářství si ujasněte, jakou dovednost chcete u dítěte rozvíjet. U nejmenších to bývá nejčastěji rozpoznávání barev a tvarů, koordinace pohybů a časem i cvičení jemné motoriky. 

Pro rozvoj motoriky se hodí vkládací hračky, pěnové puzzle i dřevěné kostky nebo jednoduché skládačky. Mrňous si pomocí nich procvičí úchop a zároveň si naučí barvy i tvary. S jemnou motorikou a koordinací pomůže i provlékačka.

U starších dětí rozvíjejte logické myšlení i soustředění – pomocí stavebnic nebo kuličkových drah se naučí základy fyziky, u hlavolamů zase potrénují trpělivost a logiku.

3. Bezpečnost: zaměřte se na certifikáty

Děti při hraní provádějí s hračkami doslova zátěžové testy. Pořiďte jim bezpečné a odolné hračky, abyste předešli možným nehodám nebo zraněním. 

Při výběru vždycky zkontrolujte, jestli je hračka označena CE. Jedná se o certifikát, který garantuje, že výrobek splňuje všechny legislativní požadavky pro prodej v rámci EU. Vysoce kvalitní a bezpečné hračky pak poznáte podle žlutého loga s nápisem Bezpečné hračky. V takovém případě je hračka prověřená Institutem pro testování a certifikaci. 

I když je hračka certifikovaná, neznamená to, že se hodí pro dítě každého věku. Třeba ostré hrany a drobné dílky určitě nejsou pro mrňouse bezpečné. Stejně tak se ani plastová pistole nebo chemická laboratoř nehodí pro děti v mateřské školce. S rozhodováním vám opět pomůže doporučený věk určený výrobcem.

4. Materiál: vybírejte omyvatelné i ekologické hračky

Děti si nedělají hlavu z ulepených rukou nebo rozlité limonády a terčem se často stávají hračky. V tomto případě se hodí právě plastové, které jsou omyvatelné – jen je otřete mokrou houbičkou a fleků se zbavíte. Na rozdíl od plyše se na plastu nedrží tolik bakterií, a navíc snese i pravidelné mytí

Dřevěné hračky se oproti plastovým tak často nelámou ani nepraskají. Díky tomu, že se vyrábí z přírodního materiálu, jsou pro vašeho prcka bezpečné. Dřevo totiž neobsahuje toxické látky a nezpůsobuje alergie. Bonusem pro ekologicky smýšlející rodiče je pak menší zátěž pro životní prostředí. Nevýhodou dřevěných hraček je jejich jednoduché provedení, které může děti po čase omrzet.  

Plyšové hračky si oblíbí děti různého věku, pořizujte je ale spíše těm mladším. Pro děti do jednoho roku jsou ideální plyšové hračky s co nejkratším vlasem a bez plastových oček nebo dalších prvků

Před koupí zjistěte, jak se hračka udržuje, a jestli se může prát. Například mluvící plyšové hračky na baterie do pračky určitě nepatří. 

Dál čtěte:

Squishmallows: heboučcí plyšáci, po kterých děti šílí

Squishmallows: heboučcí plyšáci, po kterých děti šílí

Squish...co? Squishmallows! Pokud jste o nich ještě neslyšeli, seznamte se s velkou rodinou plyšáků. Jsou měkoučcí jako maršmelouni a ve světě je z nich sběratelský hit. Zjistili jsme, proč jsou tak oblíbení a užili jsme si s nimi spoustu zábavy. Čtěte dál, seznámíme vás.

Jak čistit LEGO kostky

Jak čistit LEGO kostky

LEGO stavebnice jsou nezbytnou výbavou nejednoho dětského pokojíčku. Při hraní se ale snadno kostky ušpiní. Proto nezapomínejte na jejich údržbu a pravidelné čištění. Máme pro vás tipy, jak LEGO kostky zbavíte prachu i zažloutnutí.

Představujeme stavebnicovou pistoli HEXBug Robotics VEX Switch Grip

Představujeme stavebnicovou pistoli HEXBug Robotics VEX Switch Grip

Testovali jsme stavebnicovou pistoli. A co si budeme povídat, ocení jí spíš kluci. Jaký dojem udělala hračka na 6letou školačku? Přečtěte si, proč se nevyplatí genderové stereotypy a jakou zábavu s hračkou zažijí děti i rodiče.