Tipy na hry pro jednoho, se kterými se děti spolehlivě zabaví

Tipy na hry pro jednoho, se kterými se děti spolehlivě zabaví

15. prosinec 2020

3 minuty čtení

Ne vždycky si vaše dítko může hrát s partou kamarádů. V takových chvílích se hodí hry pro jednoho hráče. Děti se zabaví a třeba i dlouhá cesta autem na hory bude mnohem klidnější. Podívejte se na naše tipy.

Hry pro jednoho jsou efektivním řešením, když se dítěti nemůžete plně věnovat, například právě při řízení. Navíc učí prcky užitečným dovednostem, které využijí ve škole i mezi kamarády. Podle psychologů totiž hraní o samotě pomáhá dětem s:

  • formováním vlastní osobnosti,
  • učením samostatnosti,
  • rozvíjením představivosti
  • a trénováním koncentrace.

Zabavte děti klasikou i moderními deskovkami

Klasikou mezi hrami pro jednoho jsou nejrůznější stavebnice, ať už dřevěné kostky nebo oblíbené LEGO. Děti se kreativně vyřádí, vytvoří nové světy i fantastické příběhy, a nepotřebují u toho kolegu stavitele ani dohled rodičů. Trénují navíc jemnou motoriku. 

Zvídavé ratolesti potěší logické hry a hlavolamy. Hledání cesty z labyrintu, zachraňování zvířátek nebo honba za pokladem je zabaví klidně i na několik hodin. Sáhněte také po vzdělávacích hračkách, se kterými si děti vytvoří v pokojíčku vlastní laboratoř či skleník.

Staršímu dítěti pořiďte deskovku. V obchodech je opravdu velký výběr her s nejrůznějšími tématy, takže určitě najdete takovou, která se hodí k jeho zájmům. Pokud si i tak nevíte rady, nechte potomka, ať vám poradí. Bude mít nejlepší přehled, co právě teď frčí.

Náš tip: Víte, že i některé klasické deskovky můžete hrát jen v jednom? Pečlivě čtete obal hry, kde zjistíte pro kolik lidí se hra hodí. 

Pokud není dítě zrovna fanouškem deskových her nebo dlouhých příběhů, zkuste například balanční hry. Cílem je postavit na sebe co nejvíc postaviček nebo z nich vytvořit vysokou pyramidu. Chce to trpělivost, ale s každým zhroucením pyramidy roste touha dostat se ještě výš.

Přibalte hry i na cestu

Cesta autem je co do možností zábavy docela omezená. Pokud nechcete děti rozptylovat například tabletem, přibalte s sebou hry pro jednoho, které jsou do auta jako dělané.

Pro malé raubíře jsou ideální Hubelino hry. Jedná se o zjednodušené verze klasických logických her jako je Sudoku nebo Domino. Do auta se perfektně hodí, protože se jednotlivé dílky zacvakávají do podložky, kde pevně drží. Takže ani nehrozí velká pátrací akce po jedné ztracené kostičce.

Odrostlejším dětem uteče cesta lépe se skládačkovými hlavolamy od Recent Toys. Jsou skladné a jejich řešení často trvá i pár hodin. Většina z nich vychází z principu Rubikovy kostky, ale nabízí různé variace, úrovně obtížnosti i tvary. Váš puberťák tak bude mít co dělat třeba až do Alp.

Napište nám na Facebooku nebo Instagramu, jaké hry pro jednoho se nejlépe osvědčily vám.

Dál čtěte:

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Taky jste si v autě jako malí představovali, že dešťové kapky na okýnku závodí a nadšeně fandili? Dnešní děti ale slyší na mnohem akčnější závody. My jsme na dráhu pustili robotické brouky. Podívejte se, jak se o první místo popral skarab se škorpionem.

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Dětský pokojíček je zvláštním místem: uklízíte ho třeba i desetkrát denně, ale stejně se tam pořád něco válí. Jak zajistíte pořádek a uspořádáte hračky, aby bylo všechno pěkně po ruce? Přečtěte si naše tipy.