Podle čeho vyberete teenagerům hlavolam, který je bude bavit

Podle čeho vyberete teenagerům hlavolam, který je bude bavit

5. říjen 2020

3 minuty čtení

Ježkem v kleci nebo Rubikovou kostkou dnešní děti moc neohromíte. Existují ale moderní a důmyslné hlavolamy, díky kterým na chvíli oželí i telefon nebo online hru. Vyberte vašemu puberťákovi vhodný hlavolam a připomeňte mu, že i v offline světě může být zábava. Přečtěte si, proč jsou hlavolamy skvělou volbou právě pro adolescenty a na co se při výběru zaměřit.

Správně zvolený hlavolam zabaví mladé luštitele i na několik hodin. Děti si navíc při luštění a skládání prohloubí schopnosti a dovednosti, které využijí ve škole i u přijímacích zkoušek:

  • Trénují mozkovou aktivitu, což se hodí při prázdninovém zahálení i ve školním roce.

  • Procvičují logické a analytické myšlení, které využijí i mimo hodiny matematiky. Například u přijímacích zkoušek na střední školu, kde jsou sekce věnované právě logickým úlohám.

  • Zlepšují paměť a soustředění. To ocení studenti na střední a později na vysoké škole. S přibývajícím učivem se totiž paměť stane jedním z hlavních nástrojů pro přežití.

  • Rozvíjí jemnou motoriku. To je výhodou hlavně u malých luštitelů.

Při výběru hlavolamu se zaměřte na:

Druh hlavolamu

Na trhu existuje velké množství hlavolamů, které fungují na různých principech.

  • Například u labyrintu je úkolem hráče dostat kuličku přes překážky až do cíle. 
  • O něco obtížnější jsou pak 3D bludiště, kde se kulička pohybuje ve více rovinách. 
  • Skládačka je variací na klasickou Rubikovu kostku – existují třeba kulaté nebo duté verze hlavolamu, které skládání zase trochu znesnadní.
  • Skládání válce z magnetických kuliček se zdá jako brnkačka pro začátečníky, provedení ale už tak snadné není. 

Pokud se chcete ujistit, že bude potomek s výběrem opravdu spokojený, před koupí se s ním poraďte. Sám vám řekne, co ho nejvíc zaujalo.

Obtížnost a doporučený věk

O tom, jestli bude mít hlavolam úspěch nebo se z něj stane těžítko, rozhodne i náročnost. Při nákupu se vždy řiďte doporučeným věkem od výrobce, ale také obtížností. Každá značka hlavolamů si dělí obtížnost na několik úrovní a označuje ji číslem nebo hvězdičkou. Platí, že čím vyšší počet, tím vyšší obtížnost. Tyto údaje vždy najdete na krabici nebo v popisku produktu na e-shopech.

Jestli nemá váš teenager ještě moc odluštěno, určitě mu nekupujte hlavolam pro pokročilé, i když spadá do jeho věkové kategorie. Jen by ho to v případě neúspěchu odradilo. Raději sáhněte po luštění na nižším levelu.

Jednodušší hlavolamy pořídíte pro děti už zhruba od 5 let. Většinou se jedná o skládačky, kde se doplňují tvary a barvy, jednoduchá bludiště nebo hry s logickými úkoly.

Materiál a zpracování

Dřevěné hračky se často honosí originálním designem, jako například hlavolamy Recent Toys.

Pokud chcete hlavně odolný hlavolam, který dlouho vydrží, sáhněte po těch vyrobených z kovu. Plastové se zase snadno čistí a udržují.  

Jestli vás dřevěné hlavolamy Recent Toys zaujaly, podívejte se, jak nás potrápily jejich duté skládačky Hollow

Dál čtěte:

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Taky jste si v autě jako malí představovali, že dešťové kapky na okýnku závodí a nadšeně fandili? Dnešní děti ale slyší na mnohem akčnější závody. My jsme na dráhu pustili robotické brouky. Podívejte se, jak se o první místo popral skarab se škorpionem.

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Dětský pokojíček je zvláštním místem: uklízíte ho třeba i desetkrát denně, ale stejně se tam pořád něco válí. Jak zajistíte pořádek a uspořádáte hračky, aby bylo všechno pěkně po ruce? Přečtěte si naše tipy.