Když si hrají i dospělí: za kolik minut jsme pokořili hlavolamy Recent Toys?

Když si hrají i dospělí: za kolik minut jsme pokořili hlavolamy Recent Toys?

31. srpna 2020

3 minuty čtení

Jean Claude Constantin je největším tvůrcem hlavolamů a logických skládaček současnosti. Jeho nádherné laserem vyřezávané hlavolamy a puzzle na první pohled vypadají jako umělecká díla. A tři z nich jsme tentokrát zkusili vyřešit i my. Co myslíte, podařilo se nám to?

Nádherné vzory a náročná řešení

Značka Recent Toys vybírá do svého portfolia ty nejzajímavější hlavolamy, hry a skládačky. Nedávno jsme skládali Meffertovy duté hlavolamy Hollow a tentokrát jsme si zavařili hlavičky u třech typů hlavolamů ze série Constantine Puzzles.

Na první pohled vypadají hlavolamy jako řezbářská díla. Ve skutečnosti jsou to složité skládačky pro děti od 14 let a dospělé. Jejich náročnost je odstupňována hvězdičkami – ty nejsložitější hry mají všech pět.

Laserem vyřezávané dřevěné hlavolamy působí jako umělecká díla.

Flower Maze: nejkrásnější květinové bludiště

3 hvězdičky z 5

Na první pohled jednoduché dřevěné bludiště, ze kterého máte za úkol vysvobodit kovovou kuličku. Jenomže, když se podíváte pozorněji, zjistíte, že Flower Maze je celé průhledné a má dvě patra, která propojuje nespočet dírek.

Když kulička propadne, hlavolam obrátíte. Jestliže jste doteď věděli, na kterou stranu se s kuličkou vydáte, najednou musíte přemýšlet přesně opačně. Květinové bludiště výrobce označuje jako středně těžké a já souhlasím.

Kuličku jsem vysvobodila během 3 minut díky troše štěstí a taky někomu hodnému, kdo řešil hlavolam přede mnou a dostal kuličku až téměř na konec cesty. Vždy proto raději vraťte kuličku zpět na start do vyznačeného otvoru. Řešitel po vás si tak bude lámat hlavu pěkně od začátku. Já jsem na druhý pokus už tak úspěšná nebyla a trvalo mi to mnohem déle.

Laserem vyřezávané dřevo dělá z hlavolamu umělecké dílo.

Double Trouble: dvojitý problém

4 hvězdičky z 5

Dvě kuličky, dva labyrinty. Otáčíte ozubenými koly a tím se mění cestičky labyrintů. Cílem je dostat obě kuličky ven malým otvorem. Když otáčíte a sledujete jeden labyrint, uniká vám, co se děje v tom druhém. Brzy máte pocit, že tenhle hlavolam nemá řešení. Ani jednu kuličku totiž nedostanete dál než do druhé komůrky a pak konec. Dál to nejde.

Samozřejmě, že i tento typ hlavolamu od Recent Toys má řešení. Je ale hodně překvapivé a nesmíte přemýšlet jednotvárně.

Otáčela jsem ozubenými koly a snažila se kuličky propašovat dál. To ale nebylo všechno, co se s Double Trouble hlavolamem dalo dělat. Ale psst… už nenapovídám! Schválně si ho zkuste a když si nebudete vědět rady, napište a my vám napovíme.

Double Trouble vás potrápí.

Waiter's Tray: zapeklitý číšníkův podnos

5 hvězdiček z 5

Znáte ten kouzelnický trik s ubrusem a prostřeným stolem? Tak tohle mě napadlo asi po půl hodině, kdy jsem se trápila s hlavolamem Waiter´s Tray. Nejraději bych s ním totiž kouzelnicky trhla a zázrakem ho vytáhla zpod lahví, aniž bych se jich musela dotknout. 

Vytáhnout dřevěný díl, který znázorňuje tác, je totiž cílem hlavolamu. Kouzelnický grif mi tady ale nepomohl. Byl by to špatný hlavolam, kdybych ho vyřešila takhle jednoduše. 

A tak jsem posouvala dřevěné lahve nahoru a dolů, odemykala je a zamykala pomocí kuliček. Lahve byly jako přikované, ale postupným přesunutím kuliček se uvolňovaly a dřevěný tác pod nimi byl zase o něco blíž k vysvobození.

Ptáte se jak to dopadlo? Přišla jsem na postup a u prvních 3 lahví ho použila. Dál už to bylo složitější a vzhledem k tomu, že jsem na hlavolamu doslova zamrzla na víc než půl hodiny, dál jsem nepokračovala.

Řešení číšníkova podnosu zkrátka není tak jednoduché, aby ho stihla jedna máma za dopolední spánek svého mimina. A i kdybych ho stihla, řešení bych vám stejně neprozradila. Jen si lámejte hlavu jako já a pak se pochlubte, jak rychle jste jej vyřešili.

Jak jen dostat tác z pod lahví?

Krásný a chytrý dárek pro přátele

Někdy je těžké vymyslet vtipný a originální dárek pro přátele. Proto oceňuji Constantinovy hlavolamy. Dřevěné bludiště s okvětními lístky nachystám pro kamarádku a díky pěknému balení už jen přidám mašli. A číšníkův podnos vezmu jen tak na příští návštěvu a už se těším, jak se hlavně pánové budou předhánět v tom, kdo jej vyřeší nejdřív.

Praktické a zároveň krásné balení.

Dál čtěte:

Seznamte se: na scénu přijíždí MoBot Fetch od HEXBug

Seznamte se: na scénu přijíždí MoBot Fetch od HEXBug

Během minulých recenzí jsme se setkali už s několika roboty, ale žádný nebyl tak roztomilý jako tenhle. Jmenuje se Fetch a patří do zbrusu nové party MoBotů od HEXBug. Podívejte se, jak dopadlo naše seznamování a v čem kromě roztomilého kukuče Fetch vyniká.

LEGO maniaci vyráží na chatu se správnou výbavou

LEGO maniaci vyráží na chatu se správnou výbavou

Víkend u babičky, na chatě nebo výlet na hrad Bouzov vyžaduje pořádnou přípravu. Zabalte si sváču, sluneční brýle, hřeben, žabky a pár kaček jako my do stylové LEGO výbavy. My sladili peněženku s toaletní taštičkou, boxem na svačinu, vakem na plavky i s LEGO batohem, do kterého jsme všechno sbalili. Mrkněte, jak nám chystání šlo.

Vypustili jsme robotické ploštice HEXBug Beetle na závodní dráhu

Vypustili jsme robotické ploštice HEXBug Beetle na závodní dráhu

Závodění nás prostě baví. A tím, že se s roboplošticemi HEXBug Beetle dobře známe, bylo načase, vypustit je na závodní dráhu. Zrovna tyhle robopotvůrky ale na akční běh moc neužije. Podívejte se sami, jak v netradičním překážkovém závodě obstály.