Hry a hračky, se kterými bude zahrada lepší než hřiště

Hry a hračky, se kterými bude zahrada lepší než hřiště

19. duben 2021

4 minuty čtení

Zatímco vy se věnujete zahradničení či odpočinku, pro prcka je zahrada místem nových dobrodružství a her. S trochou dětské fantazie se trávník rázem promění v bitevní pole, chodník na závodní dráhu a alej stromů v kouzelný les. K pořádnému dobrodružství ale nesmí chybět ty správné hračky a hry. Přečtěte si pár tipů, čím zabavíte prcka na zahradě klidně na celý den.

Plyšáky nechte doma, těm zahrada nesvědčí

I když je plyšový méďa v pokojíčku nejlepším parťákem, pobyt na zahradě by mu zrovna nesvědčil. Pro venkovní hry se mnohem lépe hodí plastové nebo dřevěné hračky, které odolají i nepříznivému počasí.  

Pokud fandíte spíš přírodním materiálům, potěší vás i velký výběr venkovních dřevěných hraček. Ty díky ochrannému nátěru zvládnou vlhkost a vydrží i pro mladší sourozence.

Pískoviště jako základ: když zatouží po hradu či cukrárně

Jestli přemýšlíte nad univerzálním prvkem, který by v dětském zahradním koutku neměl chybět, vyberte pískoviště. Nejmenší děti si díky hraní s bábovičkami procvičí jemnou motoriku a starší si při stavění hradů a pevností vymyslí nejrůznější fantastická dobrodružství.

Pískoviště seženete ve dřevěné i plastové variantě, která je navíc pohodlně přenosná a vejde se třeba i na balkon.

Tip na hru: Na pískovišti se nabízí tradiční soutěž o nejhezčí bábovičku nebo stavbu z písku. Stejně tak se děti pobaví při hře na hledače pokladů. Stačí, když do písku zahrabete hračku nebo krabičku se sladkostmi a nové dobrodružství je na světě. Kreativní děti zase zabaví hra na cukrárnu, kdy bábovky a dortíky z písku ozdobí třeba květy, které najdou na zahradě.

Hračky z vany udělají radost i v bazénu

Než se vrhnete na nákup nových vodních hraček, zamiřte do koupelny. Hračky do vany se totiž často hodí i do bazénu. I když děti nepouštíte do vany s velkou nafukovačkou nebo stříkacími pistolkami, třeba vodní mlýn a natahovací hračky se v bazénu určitě neztratí.

Hřiště hned za domem, aby se měly kde vyřádit

Na větší zahradu s přehledem umístíte třeba i prolézačku nebo houpačky. Na trhu existuje spousta variant, takže pokud máte na zahradě opravdu hodně místa, vyberte rovnou tu se skluzavkou. Děti se vyřádí i s kamarády ze sousedství a vám i tak zbyde dostatek místa na altánek nebo bylinkovou zahrádku.

Tip na hru: Prolézačky přímo vybízí ke hře staré známé klasiky „zem je láva“. Vymyslete s dětmi dráhu, kterou by měly projít, aniž by se dotkly země. Trasu klidně rozšiřte pomocí podložek, špalků ze dřeva nebo zahradního nábytku.

S ligou mistrů na zahradě nezůstane jediný dres suchý

K uspořádání fotbalového zápasu vám postačí jen míč a cokoliv, čím vyznačíte branky. Klidně můžete použít jen zahradní tyčky nebo větší kameny. Správnou atmosféru, jako na stadionu, ale lépe zajistí pravá fotbalová branka. Malí fotbalisti si budou připadat jako uprostřed opravdového zápasu a vy si střihnete roli rozhodčího.

Tip na hru: Když zrovna není v okolí dost spoluhráčů, pořádá se zápas dost těžko. To ale neznamená, že meruna musí ležet v koutě. Připravte pro malého fotbalistu například slalom či střelbu na cíl. Stačí, když na volnou plochu postavíte kuželky nebo třeba menší špalky, které bude dítě míčem shazovat.   

Ze zahrady indiánská osada

Dobrodružství jako z Divokého západu zažijí děti klidně i na zahradě. Stačí když pořídíte nebo sami vyrobíte teepee stan a indiánská osada je na světě.

Když zrovna počasí venkovním hrám nepřeje, přesunete teepee pohodlně i do dětského pokojíčku či na balkon. A můžete v něm třeba vyrábět čelenky s peříčky nebo vymýšlet indiánská jména.

Tip na hru: Schovejte na různá místa čokoládové mince, které budou děti hledat. Cestu za zlatým pokladem jim zpestříte dalšími indiánskými úkoly, jako je stopování bizona nebo lukostřelba. Nálezce pokladu pak ohlásíte kouřovými signály u večerního táboráku.

Malý zahradník rád pomůže

Jestli vám prcek při zahradničení rád pomáhá, podpořte ho vlastním nářadím. A nezůstávejte jen u lopatky a malé motyky, na trhu už dnes seženete třeba i dětská kolečka nebo sekačky. Dítě si bude připadat důležitě a práci na zahradě si zároveň spojí se zábavou.

Vzpomínky z dětství na hry pro dospěláky

Z her na zahradě si děti odnesou spoustu pěkných, a hlavně zábavných vzpomínek. Jakmile začnou dospívat, pískoviště nebo prolézačka už je moc nenadchnou. Existují ale prvky, se kterými si bez ostychu vyhrají i dospělí. Třeba takové ruské kuželky nebo dáma z dlaždic jsou populární u hráčů každého věku. Takže až potomci odrostou a vezmou figurku či kouli do ruky, určitě si rádi zavzpomínají na dětství a na shazování obrovských kuželek.

A jaké hračky a hry mají největší úspěch u vás na zahradě?

Dál čtěte:

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Taky jste si v autě jako malí představovali, že dešťové kapky na okýnku závodí a nadšeně fandili? Dnešní děti ale slyší na mnohem akčnější závody. My jsme na dráhu pustili robotické brouky. Podívejte se, jak se o první místo popral skarab se škorpionem.

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Dětský pokojíček je zvláštním místem: uklízíte ho třeba i desetkrát denně, ale stejně se tam pořád něco válí. Jak zajistíte pořádek a uspořádáte hračky, aby bylo všechno pěkně po ruce? Přečtěte si naše tipy.