Kolik hraček vlastně dítě potřebuje?

Kolik hraček vlastně dítě potřebuje?

8. únor 2021

4 minuty čtení

Dětský pokoj přetéká hračkami a váš mrňous se i přesto nudí. Velké množství hraček totiž někdy způsobí opačný efekt, než rodiče předpokládali. Ve výsledku dítě z hraček nemá ani radost, je znuděné a neví, kterou z nich si má vybrat dřív. Přečtete si, jak dítě nepřehltíte podněty a zároveň zajistíte, aby bylo spokojené.

Zaměřte se na věk a schopnosti dítěte

Při výběru hračky je jedním z rozhodujících parametrů doporučený věk. Se složitou hračkou si malé děti neporadí a ze hry budou mrzuté. Naopak příliš jednoduchá hračka je brzy omrzí a skončí v koutě jako lapač prachu. Proto se při návštěvě hračkářství rozhodujte také podle doporučeného věku, který je uvedený na štítku nebo obalu hračky.

Náš tip: Nepořizujte dětem hračky, do kterých dorostou. Zbytečně zabírají prostor, a až přijde ten „správný čas“ možná zrovna tato hračka dítě ani nezaujme.

Přečtěte si také, jaké hračky se hodí pro děti podle věku.

Vyberte jednu vysněnou hračku

Správný počet hraček v dětském pokojíčku neexistuje. Psychologové ale doporučují obdarovat dítě pouze jednou hračkou. Ideálně tou, kterou si k narozeninám nebo pod stromeček přálo nejvíc.

Další hračky by stejně brzy skončily na polici, nebo by si jich v horším případě dítě ani nevšimlo. Když je hraček méně, děti si jich víc váží. Jsou k nim ohleduplné a opečovávají je.

Prostřídejte hračky

Pokud se vám zdá, že je v pokojíčku hraček až moc, část z nich schovejte. Po čase je vytáhněte a prostřídejte s další várkou. Děti nebudou přehlcené a zároveň budou mít pocit, že mají stále něco nového na hraní. Případně věnujte méně oblíbené hračky rovnou na charitu.

Tento způsob ale funguje hlavně u mladších dětí. Se staršími se nejdříve domluvte, které hračky nebudou příliš postrádat.

Investujte do kvalitních hraček

Před návštěvou hračkářství si dobře rozmyslete, jaké hračky dětem pořídíte. Především by měly být kvalitní, aby dlouho vydržely. Zároveň vybírejte takové, které děti hned neomrzí, jako jsou například rostoucí hračky nebo oblíbené stavebnice s rozšířením

Vyměňte hračky za předměty z domácnosti

Malé děti potřebují různé stimuly, které jim pomáhají s rozvojem smyslů. Takovou roli ale snadno zastanou i běžné předměty v domácnosti, jako je vařečka nebo kelímek. Nechte děti, ať si sami vymyslí, na jakou hru předmět využijí. Posílí tak kromě smyslů i představivost a fantazii.

Přečtěte si také článek o rozvoji dítěte díky Montessori hračkám.

Dál čtěte:

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Taky jste si v autě jako malí představovali, že dešťové kapky na okýnku závodí a nadšeně fandili? Dnešní děti ale slyší na mnohem akčnější závody. My jsme na dráhu pustili robotické brouky. Podívejte se, jak se o první místo popral skarab se škorpionem.

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Dětský pokojíček je zvláštním místem: uklízíte ho třeba i desetkrát denně, ale stejně se tam pořád něco válí. Jak zajistíte pořádek a uspořádáte hračky, aby bylo všechno pěkně po ruce? Přečtěte si naše tipy.