Montessori hračky: k čemu slouží a jak pomáhají s rozvojem dítěte

Montessori hračky: k čemu slouží a jak pomáhají s rozvojem dítěte

17. srpna 2020

2 minuty čtení

Ne nadarmo se říká, že malé děti jsou jako houby. V prvních šesti letech svého života intenzivně objevují, zkoumají svět kolem sebe a nasávají všechny informace. A právě na to se zaměřuje metoda učení Montessori. Přečtete si, jak fungují a k čemu slouží hračky typu Montessori.

Podle metody Montessori je pro správný vývoj dítěte nejdůležitější prostředí, které ho obklopuje. Prostřednictvím něj se dítě rozvíjí a poznává, jak věci fungují. Rodič zastává roli tvůrce ideálního prostředí, nikoliv vychovatele. Nechává dítě, aby samo čelilo překážkám a tím pádem získávalo i nové zkušenosti.

Hračky, nebo pomůcky?

Na principech této metody vznikly také hračky a pomůcky pro děti. Rodičům, kteří jsou v Montessori světě nováčky, se může zdát, že se od sebe nijak neliší. Rozdíl mezi nimi je ale velký:

  • Montessori pomůcky jsou velmi jednoduché a zároveň dokonale promyšlené, takže každý jejich detail má specifický význam. Pomůcka je vždycky zaměřená pouze na jeden smysl (například pouze na hmat nebo jen na sluch a podobně). Dítěti tak umožňuje, aby se na konkrétní vjem plně soustředilo.
  • Hračky typu Mentossori nebo také didaktické hračky vychází právě z Montessori pomůcek. V praxi to znamená, že se pomůcce přidá další rozměr nebo funkce a vzniká hračka, která je sice zajímavější, ale už nezaručí takové soustředění.

Rozvíjejte smysly i samostatnost

Hračky typu Montessori podporují smyslový rozvoj a individualitu dítěte. Při výběru určitě narazíte na klasické stavebnice, vkládačky a zatloukačky. Nejčastěji vyrobené z přírodních materiálů.

Mezi typické Montessori hračky patří:

  • destičky se šňůrkami na provlékání, se kterými si děti procvičí jemnou motoriku,
  • kuličkodráhy pro vypilování koordinace pohybů,
  • vkládací boxy pro poznávání barev a tvarů,
  • pyramidová věž, se kterou se prckové učí porovnávat jednotlivé dílky podle velikosti a váhy.

Aby byly hračky a pomůcky opravdu přínosné, vybírejte je podle doporučeného věku nebo dovedností dítěte. Když pořídíte příliš jednoduchou, nebo naopak složitou hračku, začne se prcek brzy nudit nebo vztekat. Vy ho znáte nejlépe, takže sami poznáte, na co už je připravený a na co má ještě čas.

Přečtěte si také článek, ve kterém jsme sepsali tipy, na co se zaměřit při výběru hraček.

Dál čtěte:

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Taky jste si v autě jako malí představovali, že dešťové kapky na okýnku závodí a nadšeně fandili? Dnešní děti ale slyší na mnohem akčnější závody. My jsme na dráhu pustili robotické brouky. Podívejte se, jak se o první místo popral skarab se škorpionem.

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Dětský pokojíček je zvláštním místem: uklízíte ho třeba i desetkrát denně, ale stejně se tam pořád něco válí. Jak zajistíte pořádek a uspořádáte hračky, aby bylo všechno pěkně po ruce? Přečtěte si naše tipy.