První zvonění čeká: připravte děti na zápis i nástup do školy

První zvonění čeká: připravte děti na zápis i nástup do školy

3. březen 2021

3 minuty čtení

S nástupem do školy čeká dítko úplně nový režim. Brzké vstávání, sezení v lavici místo celodenní hry nebo domácí úkoly, které můžou být pořádná výzva. Když doma zavedete správné návyky s předstihem, tak ho při přechodu do školy jen tak něco nezaskočí. Přečtěte si, jaké schopnosti by dítě mělo před nástupem do první třídy zvládat a jak se nejlépe nachystáte na zápis i školní docházku.

Při zápisu do první třídy vás nečeká jen povídání

Než usedne dítě poprvé do lavice, čeká ho důležitý krok, a sice zápis do první třídy. Budoucí prvňáček při něm ukáže, že dovednosti potřebné pro fungování ve škole už hravě zvládá. Úplným základem je, aby znal své jméno a věk. Dále paní učitelku při zápisu zajímá:

  • Jestli předškolák správně drží tužku.
  • Zda mluví bez vad a dokáže se vyjádřit popisem či vyprávěním.
  • Jak zvládá manuální činnosti, jako je vystřihování, vybarvování nebo lepení.
  • Zda rozpoznává tvary, zvuky a barvy.
  • Jestli rozezná pravou a levou stranu.

Závěrem dítě ještě odrecituje básničku nebo namaluje jednoduchý obrázek (většinou se jedná například o postavu). Jak to bude letos, a jestli opatření proti koronaviru znemožní setkání dětí s učiteli a rozkoukání se v prostorách školy, se ještě neví. Aktuální informace se dočtete na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Podle předpisů se ale zápis koná vždycky v termínu od 1. do 30. dubna. Přesné datum si pak určuje škola.

Na první zvonění se připravíte i doma

Nástup do školy dětem obrátí život vzhůru nohama. Už si nehrají celý den, nechodí po obědě spát a při návratu domů na ně ještě čekají úkoly. Pro malého školáka by taková změna mohla být šok, proto ho podporujte v pár návycích a činnostech, které ho na nový režim připraví. Některé stihnete dokonce ještě k letošnímu zápisu.

1. Dejte prostor malým umělcům

Kreslete s dětmi obrázky na různá témata nebo vystříhávejte postavičky z papíru. Děti podpoří svou fantazii a zároveň procvičí jemnou motoriku. Při kreslení si navíc natrénují správný úchop tužky.

2. Zahrajte si na obchod nebo návštěvu restaurace

Děti baví hry na různé situace, a v tomto případě si ještě lépe osvojí základy slušného chování. V běžném životě jim pak přijde automatické pozdravit či poděkovat.

3. Čtěte si a povídejte

Na pohádky před spaním je prcek už nejspíš zvyklý. Pro lepší přípravu na školu po knize klidně sáhněte i během dne. Díky předčítání si dítě zvykne poslouchat a soustředit se. Na závěr si ještě popovídejte, o čem příběh vlastně byl, aby si procvičilo souvislé vyjadřování a přemýšlení o tom, co právě slyšelo.

Čtení pohádek občas vyměňte za písničku nebo básničku, kterou se s prckem společně naučíte. Procvičíte také paměť i správnou artikulaci.

4. Naplánujte si výlet a vyrazte do přírody

Příroda je skvělým místem pro poznávání nových věcí. Při pravidelných procházkách se dítě nadýchá čerstvého vzduchu a protáhne si nožky. Kromě toho si ale začne všímat i změn v přírodě. Že listí žloutne na podzim a že se ptáci na jaře vrací z teplých krajin si lépe zapamatuje díky vlastní zkušenosti.

Když prckovi navíc řeknete, že do lesa vyrazíte zase příští týden v sobotu odpoledne, procvičíte i dny v týdnu a denní dobu.  

5. Dostaňte se až do cíle

Dítě by také nemělo odcházet od rozdělané činnosti, ať už se jedná o úklid hraček nebo rozehranou hru. Navykněte ho, že rozdělané úkoly se plní do konce.

I když se zdá, že se jedná o běžné úkony, dětem v jejich budoucím fungování ve škole hodně pomůžou. Naučí se potřebným dovednostem, a přitom je budou mít spojené s příjemnými zážitky, jako jsou hry nebo výlety.

Nezapomeňte taky na hlavní výzbroj prvňáčka a přečtěte si, jak pro něj vyberete správnou aktovku

Dál čtěte:

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Taky jste si v autě jako malí představovali, že dešťové kapky na okýnku závodí a nadšeně fandili? Dnešní děti ale slyší na mnohem akčnější závody. My jsme na dráhu pustili robotické brouky. Podívejte se, jak se o první místo popral skarab se škorpionem.

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Dětský pokojíček je zvláštním místem: uklízíte ho třeba i desetkrát denně, ale stejně se tam pořád něco válí. Jak zajistíte pořádek a uspořádáte hračky, aby bylo všechno pěkně po ruce? Přečtěte si naše tipy.