V září poprvé do školy? Vyberte správnou aktovku

V září poprvé do školy? Vyberte správnou aktovku

5. srpna 2020

4 minuty čtení

Chystáte dítě po prázdninách poprvé do školy, ale bojíte se, že budete mít za chvíli doma kvůli náloži učebnic malého hrbáče? Se správnou aktovkou nic takového nehrozí. Nepodceňte výběr a přečtěte si tipy, na co se zaměřit.

Nejprve si rozmyslete, jestli školákovi pořídíte batoh, nebo aktovku. Batoh se hodí spíše pro větší děti, takže pokud to vaše ještě nepřerostlo 115 centimetrů, zvolte raději menší aktovku. Ta je pevnější, a navíc vyztužená, což je pro zdraví malých dětí, vzhledem k rychlému růstu a vývoji páteře, mnohem lepší.

Žádná těžká váha

Učebnice, sešity i další školní pomůcky se docela pronesou, takže se počítá každý gram. Taška by měla vážit maximálně 10 % dětské váhy. U prvňáčka to můžou být třeba jen 2 kila. Vybírejte proto takovou aktovku, která nemá hmotnost vyšší než 1 200 gramů. Ideálně pořiďte co nejlehčí.

Tvar jako ulitý

Aktovku pro novopečeného školáka pořizujte ideálně osobně, přímo v kamenných obchodech. Zkontrolujte, jestli je aktovka vyztužená a má anatomicky tvarovanou zadní stranu, aby si dítě ze školy nepřineslo na konci roku kromě vysvědčení i bolavá záda.

Některé moderní aktovky mají navíc i hrudní pás. Díky němu se děti po cestě do školy nehrbí a aktovka jim na zádech lépe sedí. 

Na hon za aktovkou s sebou vezměte i vašeho předškoláka. Rovnou mu jeho favority vyzkoušejte a ujistěte se, že mu na zádech dobře sedí.

Než vyrazíte k pokladně, zkontrolujte ještě dno aktovky. Musí být pevné a vyztužené, aby vydrželo celoroční nošení učebnic.

Nastavitelné popruhy

Nastavitelné popruhy jsou nezbytným prvkem správné aktovky. Ideálně by měly být alespoň 4 centimetry široké a polstrované. Při nastavování popruhů si dejte pozor, aby nebyly moc volné nebo naopak moc utažené. Prostě tak akorát.

Popruhy nastavte tak, aby:

  • horní rohy aktovky byly v úrovni ramen,
  • plochy popruhů doléhaly na ramena a neodstávaly
  • a spodní část tašky nepřesahovala křížovou kost.

Taška, která jde vidět

Před nákupem se ujistěte, že má aktovka reflexní prvky. Váš prcek začne dříve či později chodit ze školy sám a možná i po tmě. Reflexní prvky zajistí, že bude dobře viditelný, a zvýší tak jeho bezpečí.

V případě, že reflexní prvky na tašce nejsou, dokupte je zvlášť a na tašku připevněte.

Čistá celý rok

Stačí chvilka nepozornosti a aktovka schytá cákanec sladké limonády nebo vody z louže. Pořizujte proto takovou, která má omyvatelný povrch. Taška bude vypadat pořád jako nová a vydrží dítěti déle než jeden školní rok.

Strčte pomůcky do kapsy

Při kontrole konstrukce a vyztužení tašky nezapomeňte ani na její vnitřní rozložení. Ujistěte se, že má aktovka hlavní kapsu rozdělenou, aby se daly učebnice a svačina uložit zvlášť. Zase ale nemusí mít nutně dvacet kapes, ve kterých dítě ve výsledku nenajde nic.

Kromě všech těchto tipů je důležitý i vzhled aktovky, hlavně pro děti. K dostání jsou aktovky s potiskem Disney postaviček nebo třeba ve stylu LEGA. A jednu takovou jsme vyzkoušeli i my. Přečtěte si recenzi školní aktovky LEGO Optimio.

Dál čtěte:

Školní aktovka LEGO Optimo očima maminky a prvňačky

Školní aktovka LEGO Optimo očima maminky a prvňačky

Školní tašky budou ještě pár týdnů ležet v temných koutech pokojíčků a Vali už přemýšlí, že by po prázdninách tu svou vyměnila. Po absolvování první třídy máme o počtu kapes, tíze a vzhledu školní aktovky naprosto jasno, a tak se Vali pustila do testování LEGO aktovky pro malé školáky. Co se jí líbilo nejvíce a co ocení hlavně rodiče? Přečtěte si naši recenzi.

Vybíráte kufr pro děti? Máme pro vás tipy, na co se zaměřit

Vybíráte kufr pro děti? Máme pro vás tipy, na co se zaměřit

Prckové rádi napodobují dospělé, takže se budou dřív nebo později dožadovat vlastního cestovního zavazadla. Přečtěte si tipy, díky kterým vyberete pro svou ratolest vhodný kufr.

Představujeme stavebnicovou pistoli HEXBug Robotics VEX Switch Grip

Představujeme stavebnicovou pistoli HEXBug Robotics VEX Switch Grip

Testovali jsme stavebnicovou pistoli. A co si budeme povídat, ocení jí spíš kluci. Jaký dojem udělala hračka na 6letou školačku? Přečtěte si, proč se nevyplatí genderové stereotypy a jakou zábavu s hračkou zažijí děti i rodiče.