Vybíráte kufr pro děti? Máme pro vás tipy, na co se zaměřit

Vybíráte kufr pro děti? Máme pro vás tipy, na co se zaměřit

15. června 2020

2 minuty čtení

Prckové rádi napodobují dospělé, takže se budou dřív nebo později dožadovat vlastního cestovního zavazadla. Přečtěte si tipy, díky kterým vyberete pro svou ratolest vhodný kufr.

Při výběru dětského kufru se dívejte na jiné věci než u kufru pro dospělé. Zaměřte se hlavně na:

  • materiál,
  • velikost,
  • konstrukci a vybavení (jako jsou kolečka, madlo nebo popruhy)
  • a vzhled.

Sáhněte po odolném materiálu

Kufr, se kterým děti vyráží za dobrodružstvím, by měl být snadno omyvatelný a také odolný, aby přežil nákladový prostor v letadle i školu v přírodě. Na výběr máte většinou ze dvou variant:

  • Textilní kufr je jako batoh na kolečkách. Má spoustu venkovních kapes, kam dítě jednoduše sáhne pro kapesníky nebo sváču. Obvykle je lehčí než plastový, skořepinový kufr. Látka se ale snadno zašpiní a při čištění se nadřete.
  • Skořepinový kufr je oproti textilnímu odolnější vůči poškození, dešti i špíně. Na čištění vám postačí jen mokrý hadřík. Pevná stavba kufru navíc chrání veškeré cennosti uvnitř a v případě dlouhého čekání si na něj děti můžou klidně i sednout. 

Vyberte kufr na míru dítěti

Nespoléhejte na to, že dítě ke kufru doroste. Vybírejte vždycky takový, který odpovídá aktuálnímu věku a výšce dítěte. Velký kufr vám sice vydrží i několik sezón, na první dovolené ho ale nejspíš potáhnete sami, protože prcek si s ním neporadí. S výběrem vám pomůže věk doporučený prodejcem.

Dál se dívejte na rozměry kufru a objem: 

  • Nejmenším cestovatelům, kteří v kufru potřebují třeba jen oblíbeného plyšáka, postačí objem maximálně do 20 litrů. Kufry pro děti do 3 let jsou vysoké kolem 50 cm a váží zhruba 1,5 kg.
  • Pro děti od 3 let sáhněte po kufru s objemem 20–30 litrů. V této kategorii váží kufry většinou 2,5 kg a nepřesahují 55 cm výšky.
  • Starším dobrodruhům zhruba od 8 let se na školu v přírodě nebo tábor hodí větší kufr s objemem klidně i přes 30 litrů, do kterého nachystáte veškeré nezbytnosti na dobu mimo domov. S výškou 55 cm a váhou 3 kg si starší děti už hravě poradí.

Tip do letadla: Velikost dětských kufrů většinou nepřesáhne požadované rozměry pro příruční zavazadlo do letadla. Vždy si ale raději zkontrolujte pravidla konkrétní letecké společnosti.

Vsaďte na kolečka i popruhy

Kufr musí být hlavně praktický, zaměřte se proto na jeho konstrukci a vychytávky, které nabízí:

  • I když jsou dětská zavazadla většinou lehká, kolečka se určitě neztratí. Dětem usnadní manipulaci a „jízda“ je bude bavit určitě víc než tahání obyčejné cestovní tašky. Kufry pro nejmenší mají nejčastěji dvě kolečka, což je pro běžné přechody třeba na letišti ideální. Ostřílení cestovatelé na základní škole už potřebují kolečka čtyři. Lépe překonají překážky a dlouhé výšlapy s kufrem budou jednodušší.
  • Zkontrolujte, jestli má kufr ergonomické teleskopické madlo. Ideální rukojeť zvládnou děti samy vytáhnout, snadno se ovládá a pohodlně drží. Vyrážíte-li pro kufr přímo do obchodu, rovnou přeměřte, jak dítěti nastavení madla pasuje.
  • Praktickou vychytávkou jsou textilní popruhy, které zafixují obsah zavazadla. Pokud má kufr navíc i podšitý interiér s vnitřními kapsami, zůstane všechno na svém místě.

Nezapomeňte na motivy a barvy

Ani lehký a praktický kufr ale nezajistí, že si ho děti opravdu oblíbí. Caparty totiž nejvíc zajímá vzhled zavazadla.

Nejmenším vyberte veselý kufr třeba s oblíbenou postavičkou nebo zvířátkem, který dětem zpříjemní cestování. Pro odrostlejší ale sáhněte po víc univerzálním vzoru. Kufr jim pak vydrží několik sezón, i když mezitím změní svou oblíbenou postavičku. 

Podívejte se na recenzi LEGO kufru inspirovaného oblíbenou stavebnicí, za který by se nestyděl ani kdejaký dospělák.

Dál čtěte:

Recenze LEGO kufru: dětské zavazadlo s designem legendární stavebnice

Recenze LEGO kufru: dětské zavazadlo s designem legendární stavebnice

Pokud hledáte praktický kufr, který se zároveň bude líbit dětem, seznamte se se zavazadlem od legendární značky LEGO. To splňuje požadavky rodičů na bezpečnost i odolnost a navíc jako opravdová LEGO kostka i funguje. Když jich máte víc, pohodlně je do sebe zacvaknete. 

Jak čistit LEGO kostky

Jak čistit LEGO kostky

LEGO stavebnice jsou nezbytnou výbavou nejednoho dětského pokojíčku. Při hraní se ale snadno kostky ušpiní. Proto nezapomínejte na jejich údržbu a pravidelné čištění. Máme pro vás tipy, jak LEGO kostky zbavíte prachu i zažloutnutí.

LEGO zápisník: vyrobili jsme z něj cestovatelský deník

LEGO zápisník: vyrobili jsme z něj cestovatelský deník

Každou vteřinu se v továrnách na LEGO vyrobí asi 600 dílků. Věděli jste ale, že legendární značka se prosazuje i v oblasti papírnictví? Tvůrci opět vsadili na ikonický design LEGO kostky a vytvořili řadu stylových zápisníků.