Nehoda se slizem? Zbavte se lepkavé hmoty na tričku i ve vlasech

Nehoda se slizem? Zbavte se lepkavé hmoty na tričku i ve vlasech

18. březen 2021

4 minuty čtení

Při hraní s lepkavým slizem se děti vždycky jaksepatří zabaví. Občas se ale stane nehoda a slizká hmota se nalepí na koberec, zeď, oblečení, a co hůř – i dětem do vlasů. Nutně to ale neznamená, že tričko poletí do koše nebo dojde na stříhání. Přečtěte si v článku, jak odstraníte sliz z textilu i dlouhých vlasů.

Sliz jste sehnali za rozumnou cenu v papírnictví, nebo si poradili s jeho výrobou doma. Už teď ale víte, že když se někam přilepí, jen tak se ho nezbavíte. Naštěstí existuje několik prostředků, proti kterým nemá šanci ani inteligentní plastelína nebo ta nejlepkavější hmota. Většinu z nich máte navíc pravděpodobně doma, takže ani nebude nutná cesta do drogerie. 

Stačí chvilka nepozornosti a nové tričko nebo pohovku zdobí kousky lepkavého slizu. Ještě, než se vrhnete na čištění, přečtěte si na štítku, o jaký druh materiálu se přesně jedná. Na přírodní a syntetické látky se totiž hodí jiné prostředky. 

Přírodní materiály vyčistíte kyselinou citronovou nebo octem

K čištění přírodních materiálů se nejlépe hodí kyseliny, které běžně používáte i v kuchyni, tedy citronová a octová. Nejsou příliš agresivní, ale se slizem si poradí. Stačí, když ulepený textil pokapete octem nebo šťávou z citronu a necháte sliz rozpustit. Zbytky pak už jen setřete hadříkem. 

Pokud máte co dočinění s pořádně odolným slizem, sáhněte po čisticím lihu (isopropylalkoholu), který seženete v každé větší drogerii. V případě nouze dobře poslouží i klasická Alpa. Tekutinu opět jen nakapete na ulepené místo a počkáte, než se sliz rozpustí. Líh si ale raději nejdříve otestujte na méně viditelném místě, ať víte, jak textil zareaguje.

Umělé tkaniny potřebují něco mastnějšího

Umělé tkaniny by čištění lihem nemusely přežít, takže ho nechte stranou a raději zapátrejte po prostředku na bázi oleje. Skvěle se hodí například univerzální mazací olej WD-40. Ten nastříkáte na místo zasažené slizem, a pak jemně setřete hadříkem.

S mastným flekem si poradí prostředek na nádobí

I když z trička úspěšně odstraníte všechny zbytky slizu, může se stát, že po sobě na rozloučenou nechal ještě mastný flek. Řešení je opět velmi jednoduché. Vyrazte do kuchyně pro prostředek na nádobí, ten má boj s mastnotou v popisu práce. Kápněte jej na mastný flek a nechte ho chvíli působit. Pak s oblečením rovnou zamiřte do pračky. 

Na sliz ve vlasech neberte hned nůžky

Ani sliz ve vlasech není nutně katastrofa, která skončí stříháním. Existuje hned několik způsobů, jak se nůžkám vyhnete. 

Kondicionér

  • Pokud to jde, větší kusy slizu nejdříve odstraňte ručně. 
  • Namočte vlasy teplou vodou. 
  • Začněte do nich vtírat kondicionér po směru růstu. 
  • Sliz se bude postupně uvolňovat, takže ho z vlasů opatrně stáhnete i prsty. 
  • Menší kousky slizu pak vyčešte hřebenem. 
  • Kondicionér opláchněte a vlasy na závěr umyjte šamponem. 

Kokosový nebo olivový olej

  • Větší kusy slizu nejdříve odstraňte ručně. 
  • Naneste na ulepené vlasy větší množství oleje. 
  • Důkladně ho vtírejte do vlasů směrem ke konečkům. 
  • Kousky slizu opatrně vyčešte hřebenem. 
  • Poslední zbytky slizu vymyjte z vlasů šamponem a kondicionérem. 

Ocet

  • Kusy slizu také nejdříve odstraňte ručně. 
  • Nasaďte dítěti potápěčské brýle, které mu před octem ochrání oči. 
  • Namíchejte ocet s teplou vodou v poměru 2:1. 
  • Vtírejte směs do vlasů, nebo je do ní rovnou namočte. 
  • Kousky slizu opatrně stahujte z vlasů. 
  • V případě potřeby ještě na vlasy naneste kondicionér a zbytky slizu opatrně vyčešte. 
  • Vlasy umyjte šamponem. 

Podobné nehody se stávají i s fixami či plastelínou. Přečtěte si také, jak se zbavíte mastných fleků i čmáranců na zdi

Dál čtěte:

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Taky jste si v autě jako malí představovali, že dešťové kapky na okýnku závodí a nadšeně fandili? Dnešní děti ale slyší na mnohem akčnější závody. My jsme na dráhu pustili robotické brouky. Podívejte se, jak se o první místo popral skarab se škorpionem.

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Dětský pokojíček je zvláštním místem: uklízíte ho třeba i desetkrát denně, ale stejně se tam pořád něco válí. Jak zajistíte pořádek a uspořádáte hračky, aby bylo všechno pěkně po ruce? Přečtěte si naše tipy.