Malí umělci řádí? Poraďte si s fleky od plastelíny i čmáranci na zdi

Malí umělci řádí? Poraďte si s fleky od plastelíny i čmáranci na zdi

5. listopad 2020

3 minuty čtení

Stačí chvilka nepozornosti a malí umělci už kreslí v obýváku na zeď, sedačku i koberec. Přečtěte si, jak se pomocí šikovných triků skvrn od fixek, propisky nebo třeba zbytků plastelíny zbavíte a vyčistíte je.

Jakmile děti dostanou do ruky pastelky, začnou malovat po všem. Nechtěným kresbám se vyhnete, když jim pořídíte například tabulovou fólii na zeď, klasickou tabuli nebo papírovou tapetu. Prckové se vyřádí a dílka v případě potřeby snadno smyjete. Pokud nehodě i tak nezabráníte, vyzkoušejte tyto triky:

Čmárance od fixy nebo propisky

Na malůvky fixou či propiskou použijte čisticí prostředky s vysokým podílem alkoholu nebo líh, který pomáhá i s mastnými skvrnami. Aplikujte líh na počmárané místo a pak ho setřete suchým hadrem. Nejdříve to ale vyzkoušejte na méně viditelném místě.

Malůvky pastelkou

Pokud prcek řádil s pastelkou, nečeká vás žádné velké drhnutí. Její stopy odstraníte poměrně snadno:

  • Využijte přísady z kuchyně, jako je ocet nebo jedlá soda. Do octa namočte hadřík a jemně malůvku otírejte. V případě sody postupujte stejně, jenom předtím hadřík namočte do vody, aby na něm soda držela.

  • Gumou odstraníte pastelku z nábytku i plovoucí podlahy. Nepotřebujete žádný speciální trik, stačí gumovat jako na papíře. Guma pomůže i s obrázky na zdi, jen na ni moc netlačte.

  • S pomalovanou zdí si poradí i obyčejný chleba. Odstraňte kůrku a zbytek zmačkejte do kuličky. Tu pak použijte stejně jako gumu.

  • Umělecké dílo ze zdi očistíte i zubní pastou, jen dejte pozor, aby neobsahovala barevný gel. Naneste zubní pastu na zeď a hadříkem nebo starým kartáčkem jemně stírejte.

Mastné voskovky

  • Pro odstranění zbytků voskovek naneste na zeď trochu bílé zubní pasty a jemně čistěte kartáčkem. Pak už jen setřete suchým hadříkem.
  • Jestli schytal řádění s voskovkami nábytek, sáhněte po fénu. Horký vzduch barvu rozpustí a vy ji pak snadno setřete papírovým ubrouskem.
  • Porozhlédněte se po speciálních houbičkách, které jsou přímo určené k čištění voskovek z různých povrchů. Najdete je v nabídce některých drogerií.

Vodovky a tempery

Cákanec od vodovek na textiliích vyčistíte pracím práškem. Smíchejte ho s teplou vodou a pomocí houbičky skvrnu vydrhněte. Směs zabírá na čalouněný nábytek, koberec i dětské oblečení.

Na čerstvou skvrnu od temper pomůže horká voda. Pokud ale už tempera zaschla, sáhněte po lihu.

Zbytky plastelíny

Drobné kousky dostanete z oblečení nebo koberce tak, že je „posbíráte” větším kusem plastelíny. Jde to ale jen tehdy, když plastelína ještě není moc zamačkaná nebo zašlapaná.

Na plastelínu hlouběji zatlačenou do textilu použijte čisticí líh, který je běžně dostupný v drogériích. Plastelínu rozpustí a vy už ji jen setřete papírovým ubrouskem. Tato metoda se ale hodí jen pro odstranění plastelíny z přírodních materiálů. V případě syntetických sáhněte po technickém mazivu WD-40.

Pokud se mastné fleky od plastelíny objevily na zdi, využijte opět chlebovou gumu. Velmi dobře absorbuje mastnotu a nehrozí zničení čištěného povrchu.

Přečtěte si také, jak nejlépe vyčistit LEGO kostky.

Dál čtěte:

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Taky jste si v autě jako malí představovali, že dešťové kapky na okýnku závodí a nadšeně fandili? Dnešní děti ale slyší na mnohem akčnější závody. My jsme na dráhu pustili robotické brouky. Podívejte se, jak se o první místo popral skarab se škorpionem.

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Dětský pokojíček je zvláštním místem: uklízíte ho třeba i desetkrát denně, ale stejně se tam pořád něco válí. Jak zajistíte pořádek a uspořádáte hračky, aby bylo všechno pěkně po ruce? Přečtěte si naše tipy.