Recenze: dostaneme se do tajemných puzzle boxů Constantin od Recent Toys?

Recenze: dostaneme se do tajemných puzzle boxů Constantin od Recent Toys?

15. duben 2021

4 minuty čtení

Hlavolamy od Jeana Clauda Constantina, známého hlavolamového vynálezce, vynikají svými neobvyklými řešeními. Dřevěné puzzle boxy, do kterých schováte třeba tajný vzkaz, nám daly pořádně zabrat. Podařilo se nám některou ze tří tajných skrýší nakonec otevřít?

Recent Toys dřevěné krabičky nejsou na první pohled ničím zvláštní. Když je ale vezmete do ruky, všimnete si několika pohyblivých součástek, uslyšíte tajemné hrkání a při pohledu na obal máte jasno. Krabičky jsou totiž ze série Constantin puzzles. A znalci hlavolamů nebo čtenáři našich článků o hlavolamech už správně čekají nějakou zapeklitost.

Puzzle boxy pořídíte ve 3 obtížnostech.

Všechny hlavolamy a hry Constantin vynikají dřevěným designem a poznáte je tak na první pohled. Některé výrobci vyřezávají laserem a vypadají jako hotová umělecká díla. Dříve už jsme řešili třeba Květinové bludiště nebo Číšníkův podnos a tentokrát se poperu s tajnými schránkami neboli puzzle boxy.

Pozorně se dívejte, třeste a otáčejte

Krabičky vypadají úplně běžně, ale když se na ně podíváte pozorněji, zjistíte, že zboku mají nenápadné výřezy nebo vrstvy, mezi kterými jsou škvíry. Když se podíváte ještě pozorněji a krabičkami zatřesete, pochopíte, co je základem těchto hlavolamových skrýší.

Pozorně se dívejte i tam, kde si myslíte, že nic není.

Uvnitř jsou ocelové kuličky. V minulých hlavolamech bylo účelem dostat je ven. Tentokrát ani jednu neuvidíte, ale přesto se bez nich při dobývání do puzzle boxů neobejdete. Uvnitř každého boxu hraje kovová kulička velkou roli. A ne jedna.

Puzzle box #1

Obtížnost 3 hvězdičky z 5

I nejjednodušší z krabiček mi dala chvíli zabrat. Než jsem vůbec pochopila princip, díky čemu se do tajných skrýší dostanu, všechny jsem nejdřív dobře prohlédla. Taky jsem všemi postupně otáčela, třásla a poslouchala, co se uvnitř děje.

Nejjednodušší varianta puzzle boxu Constantine.

U prvního boxu se soustřeďte na kuličku, kterou pohybujte v zatím neviditelném labyrintu. Když to zvládnete, dostanete se do tajemného šuplíku. Při naklánění boxu slyšíte a cítíte, jak se kulička pohybuje, kde naráží a při jakém náklonu ji to pustí dál. Potom jen povytahujete tajemný šuplík, a když je kulička uvnitř na správné cestě, vždy se vám to povede o kousek dál, až ho nakonec celý vysunete.

Puzzle box #2

Obtížnost 4 hvězdičky z 5

Když jsem vzala do ruky krabičku číslo dvě, něco se mi na ní nezdálo. Vše na ní bylo povolené a nedotažené. Později jsem pochopila, že to je účel. Když se pořádně zadíváte mezi povolená patra krabičky, zahlédnete i kuličku, která při správném pohybu zaskočí do otvoru a umožní vrstvami pohnout.

Všechny tajné skříňky jsou velké asi jako větší dámská peněženka.

Tak jednoduché to ale není, kombinujete totiž více pohybů zároveň, až se vám podaří odklonit poslední vrstvu a dostanete se do vyřezaného tajného otvoru v poslední destičce

Puzzle box #3

Obtížnost 5 hvězdiček z 5

U třetího puzzle boxu vás asi zklamu, protože vás ani ze začátku nenavedu. Nejtěžší dřevěnou schovávačku jsem totiž neotevřela. Princip bude podle mě podobný jako u předchozích dvou obtížností. Tipuji ale, že k otevření budete potřebovat více trpělivosti, správný grif a určitě vám pomůže i vystouplé tlačítko na zmáčknutí, které je oproti předchozím skříňkám zboku navíc.

Něco mi říká, že se k němu ještě vrátím, nedá mi totiž spát.

Jediná varianta tajné dřevěné schovky, kterou jsem nepokořila.

Co schovat do dřevěné originální schovávačky?

Pamatuju si, když jeden kamarád vymýšlel, jak originálně předat peníze jako svatební dar. Mluvil o japonských truhličkách, které fungují stejně jako puzzle boxy, ale jakmile se otevřou už je zpět nesložíte, a tím je znehodnotíte. Naopak v Constantinových dřevěných skrýších můžete drobnosti schovávat a nacházet opakovaně.

Puzzle boxy jsou za mě jeden z nejoriginálnějších nápadů, jak darovat peníze. Ať už je to svatební dar nebo narozeninový či vánoční dárek. Schovat do nich můžete ale i voucher, stírací los a odvážnější třeba i zásnubní prstýnek. Každý puzzle box je velký asi jako větší dámská peněženka. Všechny Constantin puzzle boxy pořídíte třeba na e-shopu Megaknihy.

Dřevěné schránky jsou originální způsob, jak darovat hotovost nebo malou cennost.

Boxíky jsou skvělé i na schování tajného vzkazu. Ale pozor, pokud budete vymýšlet bojovku pro děti, řešení puzzle boxu nechejte pro ty, kterým je více než 14 let. A dejte nám vědět, jestli jste pokořili tu nejtěžší obtížnost na našem Facebooku nebo Instagramu.

Dál čtěte:

Seznamte se: na scénu přijíždí MoBot Fetch od HEXBug

Seznamte se: na scénu přijíždí MoBot Fetch od HEXBug

Během minulých recenzí jsme se setkali už s několika roboty, ale žádný nebyl tak roztomilý jako tenhle. Jmenuje se Fetch a patří do zbrusu nové party MoBotů od HEXBug. Podívejte se, jak dopadlo naše seznamování a v čem kromě roztomilého kukuče Fetch vyniká.

LEGO maniaci vyráží na chatu se správnou výbavou

LEGO maniaci vyráží na chatu se správnou výbavou

Víkend u babičky, na chatě nebo výlet na hrad Bouzov vyžaduje pořádnou přípravu. Zabalte si sváču, sluneční brýle, hřeben, žabky a pár kaček jako my do stylové LEGO výbavy. My sladili peněženku s toaletní taštičkou, boxem na svačinu, vakem na plavky i s LEGO batohem, do kterého jsme všechno sbalili. Mrkněte, jak nám chystání šlo.

Vypustili jsme robotické ploštice HEXBug Beetle na závodní dráhu

Vypustili jsme robotické ploštice HEXBug Beetle na závodní dráhu

Závodění nás prostě baví. A tím, že se s roboplošticemi HEXBug Beetle dobře známe, bylo načase, vypustit je na závodní dráhu. Zrovna tyhle robopotvůrky ale na akční běh moc neužije. Podívejte se sami, jak v netradičním překážkovém závodě obstály.