Plyšák chytil bacil? 5 tipů, jak udržet plyšové hračky čisté

Plyšák chytil bacil? 5 tipů, jak udržet plyšové hračky čisté

16. říjen 2020

3 minuty čtení

Podzim je tady: bacily lítají všude a nevyhýbají se ani plyšovým kamarádům vašich dětí. Přečtěte si naše tipy, jak plyšákům vyprášíte z kožichu všechny bakterie a zároveň zajistíte, že prckům dlouho vydrží.

Než začnete plyšáky opečovávat, pozorně si prostudujte cedulku. Každý totiž snese jiné zacházení, proto se vždy řiďte pokyny od výrobce.

1) Pravidelně čistěte

Plyšové hračky nevyžadují koupel každý večer. Stačí, když jim dopřejete pořádnou očistu aspoň jednou za měsíc nebo v případě, že se hodně zašpiní. Čištění lze provádět několika způsoby

Suché čištění se nejlépe hodí pro odstranění menších fleku nebo nečistot.

  • Nasypte na špinavé místo klasickou jedlou sodu.

  • Nechte působit minimálně hodinu.

  • Prášek vyklepejte nebo opatrně vysajte. 

  • Případně proces opakujte podle potřeby.

Vysávání vám pomůže z plyšových chlupů dostat prach a nečistoty. Vysavač použijte klasickým způsobem, jen ho nastavte na nižší výkon, abyste nechtěně  nevysáli drobné části.

Ruční praní využijte v případě, že plyšák nesmí do pračky.

  • Ve vaně nebo lavoru smíchejte vodu o maximální teplotě 40 °C a prací prostředek.

  • Nechte namočené zhruba čtvrt hodiny.

  • Ručně hračku podle potřeby očistěte.

  • Opatrně vymačkejte přebytečnou vodu.

  • Dejte sušit do sušičky, pokud to cedulka nezakazuje, nebo pečlivě rozložte na sušák a ještě několikrát obraťte, aby se plyšák dobře vysušil. Nepoužívejte k sušení fén – došlo by k poškození plastových nebo lepených částí.

Praní v pračce vám ušetří práci, vždy ale dodržujte pokyny od výrobce. Některé hračky například nesnesou horkou vodu nebo ždímání a mohly by se v pračce zničit.

  • Vložte plyšáky do pračky.
  • Nastavte program ručního praní a ždímání na nízké otáčky.
  • Dejte usušit.

Čištění hraček s motorkem je náročnější, voda by je totiž poškodila. Proto postupujte opatrně a hračku pouze zvenku jemně otřete hadříkem namočeným v mýdlové vodě.  

Před použitím čisticích prostředků se vždy ujistěte, že jsou šetrné a dětem nijak neuškodí.

2) Dezinfikujte

Pokud vás doma přepadl bacil nebo si s plyšákem hrál smrkající kamarád vašeho potomka, je čas na dezinfekci. V drogerii vyberte šetrný dezinfekční prostředek vhodný na textil a plyšáka s ním podle pokynů očistěte.

3) Využijte mrazák

Efektivní a zároveň 100% přírodní dezinfekci zajistí i mrazák, bakterie ani roztoči totiž nemají v mrazu šanci. Plyšáka prostě jen zabalte do mikrotenového sáčku a na zhruba 4 hodiny ho strčte do mrazáku. Ochlazovací proceduru opakujte klidně každý týden.

4) Zaměřte se na záhyby

Speciální pozornost věnujte různým záhybům a skrytým místům, tam se totiž schovává nejvíc nečistot. Pečlivě je proto vyčistěte hadříkem nebo vysajte, i když potom plyšáka dáte do pračky.

5) Připomínejte dětem hygienické návyky

Pravidelné mytí dětských ruček omezí množství bakterií a nečistot, které se na hračky přenesou. Učte děti, aby si ruce myly pravidelně, hlavně když přijdou ze školy nebo hřiště. Zamezíte tak zbytečnému šíření bakterií nebo bacilů u vás doma.

Pozornost nevěnujte jenom plyšákům. Bacilů je na podzim plno a usadit se můžou kdekoliv. Čistěte proto pravidelně i ostatní hračky a plochy v dětském pokojíčku. Pokud se rovnou vrhnete i na generální úklid, přečtěte si naše tipy, jak v pokojíčku udržet pořádek

Dál čtěte:

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Taky jste si v autě jako malí představovali, že dešťové kapky na okýnku závodí a nadšeně fandili? Dnešní děti ale slyší na mnohem akčnější závody. My jsme na dráhu pustili robotické brouky. Podívejte se, jak se o první místo popral skarab se škorpionem.

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Dětský pokojíček je zvláštním místem: uklízíte ho třeba i desetkrát denně, ale stejně se tam pořád něco válí. Jak zajistíte pořádek a uspořádáte hračky, aby bylo všechno pěkně po ruce? Přečtěte si naše tipy.