Kam s hračkami, ze kterých děti vyrostly

7 tipů, kam s hračkami, ze kterých už děti vyrostly

25. září 2020

4 minuty čtení

S interaktivními hračkami, jako jsou hlavolamy nebo roboti, si děti vyhrají skoro až do dospělosti. Ostatní hračky jako stavebnice nebo vkládačky pro nejmenší je ale po čase omrzí a v pokojíčku už jen zabírají místo. Přečtěte si, kam se staršími hračkami, se kterými si děti už nehrají.

1. Nabídněte hračku známým

Poptejte se v rodině nebo mezi známými s menšími dětmi, jestli by hračku využili. Třeba jim zrovna přijde vhod a vám tak nebude zbytečně zabírat místo.

2. Věnujte do dětského nebo azylového domova

Hračky v dobrém stavu uvítají třeba v dětských nebo azylových domovech. Pro jistotu ale nejdříve kontaktujte příslušné pracovníky, zda o hračky stojí. Pak teprve řádně vyčištěné hračky do domova doručte.

3. Vybírejte podle zálib

Další možností, jak se hraček zbavíte a zároveň jimi uděláte někomu radost, je darování do družiny nebo kavárny s dětským koutkem. Poptejte se, jestli by se jim hodily. Samozřejmě i v tomto případě musí být hračky v dobrém stavu.

4. Nezapomeňte na osobnost dítěte

Čekárny u dětského lékaře nebo na dětském oddělení v nemocnici nejsou vždy vybavené tak, aby potěšily každého malého pacienta. Nabídněte tam ideálně plastové hračky. Na rozdíl od plyšáků nebo jiných látkových hraček se snadno dezinfikují, což je v lékařském prostředí prioritou.

5. Rozhlédněte se po dobročinných obchodech

Udělejte si průzkum, jestli jsou ve vašem okolí nějaké dobročinné obchody a zda přijímají hračky. Darované věci v obchodě nacení a výtěžek z prodeje půjde na dobrou věc.

6. Dejte hračku k prodeji

Pokud jste do hračky investovali větší finanční obnos a stále je ve velmi dobrém stavu, nabídněte ji na prodejních skupinách na Facebooku nebo prodejním portálu, který je zaměřený na dětský sortiment.

7. Pošlete hračku dál

Na sociálních sítích je spousta zero waste skupin, které se snaží o minimalizaci odpadu. Uživatelé zde zdarma či za symbolickou cenu nabízí různé věci, které už nevyužijí, což často bývají právě hračky. Případně se přidejte do takzvané SWAP skupiny, kde s jiným uživatelem vyměníte hračky za to, co aktuálně potřebujete.

Poničené hračky raději vyhoďte

Hračka ve špatném stavu už moc radosti nenadělá, navíc by mohla způsobit i zranění, proto ji raději vyhoďte. Než se s hračkou vydáte k popelnicím, nejdříve ji „roztřiďte“. Oddělte od sebe části ze stejného materiálu a vyhoďte je do příslušných kontejnerů. 

Speciálním případem jsou elektronické hračky. Nezapomínejte, že ty se řadí mezi elektroodpad, takže patří pouze do sběrných boxů nebo na sběrný dvůr.

Nedaří se vám v dětském pokojíčku udržet pořádek? Přečtěte si naše tipy, jak na to

Dál čtěte:

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Taky jste si v autě jako malí představovali, že dešťové kapky na okýnku závodí a nadšeně fandili? Dnešní děti ale slyší na mnohem akčnější závody. My jsme na dráhu pustili robotické brouky. Podívejte se, jak se o první místo popral skarab se škorpionem.

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Dětský pokojíček je zvláštním místem: uklízíte ho třeba i desetkrát denně, ale stejně se tam pořád něco válí. Jak zajistíte pořádek a uspořádáte hračky, aby bylo všechno pěkně po ruce? Přečtěte si naše tipy.