Jak správně čistit aktovku, aby dlouho vydržela

Jak čistit aktovku, aby dlouho vydržela

9. září 2020

4 minuty čtení

Škola už začala a aktovku čeká během následujících měsíců pořádný zápřah, proto o ni nezapomínejte pečovat. V článku vám poradíme, jak aktovku správně vyčistit, a jak se o ni starat, aby vašemu školákovi dlouho vydržela.

Než začnete s pořádným čištěním, vždy se podle cedulky ujistěte, jaké zacházení aktovka snese. Nikdy ji ale neházejte do pračky, porušila by se totiž její konstrukce a ochranná vrstva proti promoknutí by už možná nefungovala vůbec.

Jak často čistit

Vždy v pátek po škole si s prckem projděte aktovku a vyhoďte všechny zbytky od svačiny, papírky nebo použité kapesníčky. Pravidelný úklid si dítě brzy osvojí a bude ho dělat automaticky. A při generálním čištění nebude tolik práce.

Na drobné čištění použijte navlhčený hadřík, který si hravě poradí s běžnými flíčky. Takovou proceduru opakujte klidně jednou nebo dvakrát za měsíc. 

Na generální úklid si tašku vezměte do parády ideálně vždy o pololetních a letních prázdninách. Projděte a vyprázdněte všechny kapsy a tašku důkladně vyčistěte zvenku i zevnitř.

Co se zápachem

Pokud školák často zapomíná na dně aktovky starou svačinu, taška zrovna nevoní. Odstranění zápachu je ale jednoduché, navíc to zvládnete i na sucho:

  • Posypte látku uvnitř tašky jedlou sodou.
  • Nechte působit nejlépe do druhého dne.
  • Sodu pořádně vyklepejte nebo vysajte vysavačem.

Jak na generální čištění

Na drobnější povrchové flíčky stačí obyčejná voda bez čisticích prostředků – jemnou houbičku nebo hadřík navlhčete a flíčky otřete.

S odolnějším znečištěním vám pomůže čisticí prostředek. Nepoužívejte prací prášek, zanechal by na látce skvrny. Sáhněte raději po gelu na praní:

  • Gel rozpusťte v teplé vodě.
  • Namočte do roztoku houbičku.
  • Opatrně aktovku omyjte.
  • Pověste ji v koupelně a nechte pořádně vyschnout.

Náš tip: S čištěním začněte na méně viditelném místě. Až si ověříte, že prací prostředek nedělá na tašce skvrny, otřete s ním všechny plochy. Vyvarujete se tak tomu, aby měly čištěné a nečištěné plochy rozdílné odstíny.

Je to stejné i s batohem

Na rozdíl od aktovek, některé batohy snesou i praní v pračce. Vždy si ale ověřte, jakou má taška výstelku – zjistíte to z návodu k batohu nebo po hmatu, když promačkáte záda a dno. Například tvrzený karton by se v pračce rozmočil. Většina batohů je ale jen z látky, takže jim praní neublíží. Batohy perte maximálně na 30 °C a použijte ideálně prací gel. Po vyprání a usušení batoh naimpregnujte.

Chystáte se na velký úklid pokojíčku? Přečtěte si naše tipy, jak udělat v dětském království pořádek

Dál čtěte:

Seznamte se: na scénu přijíždí MoBot Fetch od HEXBug

Seznamte se: na scénu přijíždí MoBot Fetch od HEXBug

Během minulých recenzí jsme se setkali už s několika roboty, ale žádný nebyl tak roztomilý jako tenhle. Jmenuje se Fetch a patří do zbrusu nové party MoBotů od HEXBug. Podívejte se, jak dopadlo naše seznamování a v čem kromě roztomilého kukuče Fetch vyniká.

LEGO maniaci vyráží na chatu se správnou výbavou

LEGO maniaci vyráží na chatu se správnou výbavou

Víkend u babičky, na chatě nebo výlet na hrad Bouzov vyžaduje pořádnou přípravu. Zabalte si sváču, sluneční brýle, hřeben, žabky a pár kaček jako my do stylové LEGO výbavy. My sladili peněženku s toaletní taštičkou, boxem na svačinu, vakem na plavky i s LEGO batohem, do kterého jsme všechno sbalili. Mrkněte, jak nám chystání šlo.

Vypustili jsme robotické ploštice HEXBug Beetle na závodní dráhu

Vypustili jsme robotické ploštice HEXBug Beetle na závodní dráhu

Závodění nás prostě baví. A tím, že se s roboplošticemi HEXBug Beetle dobře známe, bylo načase, vypustit je na závodní dráhu. Zrovna tyhle robopotvůrky ale na akční běh moc neužije. Podívejte se sami, jak v netradičním překážkovém závodě obstály.