Co jsou ekologické hračky a jak je poznáte

Co jsou ekologické hračky a jak je poznáte

29. květen 2021

4 minuty čtení

Ekologické hračky se u rodičů těší čím dál větší oblibě. Jsou recyklovatelné a šetrné k přírodě, ale také zdravotně nezávadné a bezpečné pro děti. V článku jsme pro vás sepsali, co by měly ekologické hračky splňovat a na co se při jejich výběru zaměřit.

Ekologické hračky se vyrábí z přírodních materiálů bez použití toxických látek, které mohou mít škodlivý vliv na zdraví dětí. Evropská unie a vlády jednotlivých zemí také kladou velký důraz na to, aby byly tyto hračky šetrné k životnímu prostředí. Často se však stává, že se hračka jako ekologická pouze tváří a obsahuje například nevhodné látky. Proto si raději ještě před nákupem výrobek proklepněte.

Kontrolujte označení

Hračka, kterou pořizujete, by vždy měla mít označení CE. Se zkratkou si můžete být jistí, že hračka prošla testováním a splňuje požadavky evropských směrnic, a je tedy pro děti bezpečná. Ekologické hračky pak poznáte například podle značky Ekologicky šetrný výrobek, kterou garantuje Ministerstvo životního prostředí. Na hračkách hledejte zelené logo připomínající kombinaci symbolu eura a listu. 

V rámci Evropské unie pak nejčastěji narazíte na označení Eurokvětinka s logem připomínajícím odkvetlou pampelišku a symbol eura. 

Přečtěte si také tipy, se kterými vyberete opravdu bezpečnou hračku.

Zaměřte se na materiál

Pokud hledáte hračky s co nejnižší ekologickou stopou, zaměřte se na ty ze dřeva, biobavlny, lnu, papíru nebo lepenky.

Ze dřeva seženete různé kostky, stavebnice, autíčka nebo třeba tahací zvířátka. Na výběr většinou máte neošetřené dřevo, které je příjemné na omak, ale více se na něm drží nečistoty. Proto se hodí spíše pro starší děti, které už nezkoumají hračky ústy. Nebo zvolte dřevo s povrchovou úpravou. Ideálně vybírejte voskované, případně ošetřené přírodními laky.

Při nákupu látkových hraček nejčastěji narazíte na různé panenky a zvířátka. Pokud chcete, aby byly k přírodě co nejšetrnější, sáhněte po těch z vlny, lnu, bambusu či konopí. Oblíbené jsou také ty z biobavlny, která je produktem ekologického zemědělství, a tedy i šetrnější k pokožce i prostředí než klasická bavlna.

Často se setkáte také s hračkami z recyklovaných materiálů. Běžně bývají z lepenky nebo papíru, ale vyrábí se například i z recyklovaného plastu.

Mezi ekologicky méně náročné materiály patří také kov. V této kategorii najdete třeba autíčka nebo hlavolamy. Vyhýbejte se ale kovům jako je nikl, měď nebo olovo, které by mohly být zdravotně závadné.

Není plast jako plast

V posledních letech se stal oblíbeným také bioplast. Ten se vyrábí z kukuřičného, obilného nebo bramborového škrobu a je biologicky rozložitelný. Díky svým vlastnostem dokáže bioplast ve všech ohledech nahradit klasický plast (PVC). Výrobky z něj poznáte podle označení PLA.

Zohledněte původ

Ještě před nákupem si najděte ověřené a lokální značky, které si na ekologicky šetrné výrobě zakládají. V obchodě pak budete mít jistotu, že nešlápnete vedle. Hračky proto nakupujte nejlépe v hračkářstvích nebo přímo v prodejnách konkrétních výrobců.

Hračky na stáncích nebo trzích často vypadají kvalitně a třeba jsou i levnější, ale o jejich původu toho moc nezjistíte.

Dál čtěte:

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Taky jste si v autě jako malí představovali, že dešťové kapky na okýnku závodí a nadšeně fandili? Dnešní děti ale slyší na mnohem akčnější závody. My jsme na dráhu pustili robotické brouky. Podívejte se, jak se o první místo popral skarab se škorpionem.

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Dětský pokojíček je zvláštním místem: uklízíte ho třeba i desetkrát denně, ale stejně se tam pořád něco válí. Jak zajistíte pořádek a uspořádáte hračky, aby bylo všechno pěkně po ruce? Přečtěte si naše tipy.