Péče o dřevěné hračky: zapojte přírodní prostředky

Péče o dřevěné hračky: zapojte přírodní prostředky

28. srpna 2020

3 minuty čtení

Kvalitní dřevěné hračky jsou oblíbené, ale rodiče se občas bojí, že bude péče o ně moc náročná. Ve skutečnosti si ale vystačíte s několika přírodními čističi, které máte běžně doma. Přečtěte si, jak o dřevěné hračky pečovat.

Proč právě dřevo?

Hračky vyrobené ze dřeva mají spoustu výhod. Vydrží víc než plast, jsou ekologické a bezpečné. Neobsahují totiž toxické látky a jsou hypoalergenní.

Dřevěné hračky s certifikátem Bezpečná hračka navíc prochází pravidelnou kontrolou, takže si můžete být jistí, že je dřevo hladké a nebudou se z něj štípat kousky. Ve složení takových hraček nenajdete ani zdravotně závadné chemikálie, takže občasné okusování prckovi nijak neublíží. 

Přesto je dobré čas od času dřevěné hračky vyčistit a vydezinfikovat. Frekvence čištění záleží hlavně na tom, jak je hračka u dětí oblíbená. Hračky pro batolata čistěte minimálně jednou za měsíc. Starší děti už si hračky tolik nestrkají do pusy, takže postačí, když je vyčistíte aspoň jednou za 3 měsíce. Hračky vždycky vydezinfikujte, pokud si s nimi hrálo nemocné dítko, ať už vaše nebo od sousedů.

Účinné čističe najdete i doma ve spíži

Nejlepším pomocníkem pro čištění dřevěných hraček je kyselina. Ale nebojte, nečekají vás žádné chemické pokusy. Máme na mysli kyselinu citronovou a octovou, které se schovávají skoro v každé lednici a spíži. Skvěle dezinfikují a oproti běžným čističům jsou bezpečnější.

V žádném případě nepoužívejte k čištění chemikálie. Ty jsou určené pouze na nábytek.

Na čištění hraček budete potřebovat:

  • citron nebo ocet,
  • kyblík s horkou vodou
  • a měkký hadřík.

Postup je jednoduchý:

  1. V kyblíku smíchejte horkou vodu s citronovou šťávou nebo octem v poměru 10 dílů vody na 1 díl kyseliny. Důkladně promíchejte.  
  2. Namočte do čisticí tekutiny hadřík a pořádně ho vyždímejte.
  3. Očistěte plochy dřevěné hračky od nečistot.

Dřevěné hračky by se měly co nejméně namáčet, takže dbejte na to, aby hadřík nebyl příliš mokrý. V žádném případě nedávejte hračky přímo do vody. Mohly by nabobtnat.

Na odolnější skvrny si vezměte na pomoc měkký kartáček. Dejte ale pozor, ať nepoškodíte lak nebo barvu.

Náš tip: Zbytek vody s octem můžete přelít do rozprašovače. Skvěle se hodí i pro úklid například v koupelně nebo kuchyni.

Se sušením pomůže sluníčko

Jestli se děti dožadují hračky hned po umytí, urychlete proces sušení tím, že dáte hračku na chvíli na sluníčko. Bonusem je, že sluneční paprsky likvidují choroboplodné zárodky.

Dejte ale pozor, ať na sluníčku není hračka příliš dlouho, aby nevybledly barvy. Pokud se tak stane, přejeďte dřevěnou plochu včelím voskem nebo na ni kápněte trochu olivového oleje a vyleštěte ji suchým hadříkem. Hračka se pak leskne jako nová, a navíc déle vydrží. 
 

Chystáte se pořádně vydrbat i LEGO kostky? Přečtěte si článek, jak je nejlépe vyčistíte.

Dál čtěte:

Skládačky pro teenagery od Recent Toys: duté hlavolamy Hollow nás pěkně potrápily

Skládačky pro teenagery od Recent Toys: duté hlavolamy Hollow nás pěkně potrápily

Představujeme vám novodobé Rubikovy kostky. Ehm...tedy spíš Meffertovy kostky, pyramidy a různé zkoseniny. Hollow je série dutých hlavolamů od Recent Toys, s kterými si milovníci skládání přijdou na své. My jsme se s nimi tedy pěkně natrápili.

4 parametry, podle kterých vybírejte hračky pro děti

4 parametry, podle kterých vybírejte hračky pro děti

V přeplněných obchodech s hračkami je pro rodiče stále těžší vybrat dětem ten nejlepší kousek. Kromě vzhledu je totiž důležitý i materiál nebo bezpečnost hračky. Přečtěte si, na co všechno se při výběru zaměřit.

Kuličkodráha Hubelino: barevnou stavebnici jsme proměnili v závodiště kuliček

Kuličkodráha Hubelino: barevnou stavebnici jsme proměnili v závodiště kuliček

S čím by si v dnešní době hrál čtyřletý Isaac Newton nebo malý Albert Einstein? Podle nás určitě s kuličkodráhou, která děti učí základy fyziky tou nejzábavnější formou. Jednu takovou jsme vyzkoušeli. Podívejte se na nové video se stavebnicí Hubelino v hlavní roli.