4 tipy, podle kterých vyberete správnou LEGO stavebnici

4 tipy, podle kterých vyberete správnou LEGO stavebnici

14. září 2020

4 minuty čtení

Chcete svému mrňousovi pořídit originální stavebnici LEGO, ale nevíte, kterou vybrat? Není divu, na trhu je totiž spousta edicí a variant. Přečtěte si, jak se v nich zorientovat a podle čeho vyberete ideální LEGO stavebnici.

Pokud se chystáte na lov té nejlepší LEGO stavebnice, ale stále si nejste jistí, podle čeho se při výběru přesně řídit, nákup vám usnadní následující tipy. 

1. Zohledněte věk dítěte

S výběrem stavebnice vám pomůže doporučený věk uvedený výrobcem, který vždy najdete v popisu nebo na obalu hračky. Doporučený věk zohledňujte. Jednoduchá stavebnice totiž děti brzy omrzí, a naopak kvůli příliš náročné budou děti zklamané, protože ji nezvládnou složit.

Náš tip: Možností jsou i takzvané rostoucí stavebnice. K nim postupně pořídíte různé doplňky zvyšující náročnost hry, což pro děti znamená novou výzvu i dobrodružství.

2. Zjistěte, kolik má stavebnice dílků

Počet dílků je jednou ze základních charakteristik každé LEGO stavebnice. Tuto informaci vždy najdete na obalu nebo v popisku produktu na e-shopu.

Rozmyslete si, jak rozsáhlou stavebnici pro dítě chcete. Od počtu dílků se pak odvíjí, kolik toho z jedné stavebnice dítě postaví. Bude špunt spokojený s požární stanicí nebo mu zařídíte rovnou celou železnici?

3. Vybírejte podle zálib

Princezny, vláčky nebo Batman – v každém dětském pokojíčku je jiný favorit. Proto sáhněte po takové stavebnici, která nejlépe odpovídá zálibám vašeho dítěte.

4. Nezapomeňte na osobnost dítěte

Oblíbená pohádka nebo superhrdina vám výběr usnadní, zaměřte se ale také na to, jaké povahové rysy vaše dítě má. Je-li hodně energické a má rádo akci, skvěle se pro něj hodí LEGO Ninjago. Pokud je spíše soustředěné a zajímá se o to, jak věci fungují, pořiďte mu stavebnici z řady Technic.

Jestli nevíte, co přesně od stavebnice očekáváte, začněte základní sadou kostek a postaviček ze série LEGO Classic, se kterými děti postaví prakticky cokoli. Kdykoli je pak doplníte další stavebnicí s konkrétní tématikou.

Jak se vyznáte v řadách LEGO stavebnic

LEGO Duplo je série určená pro nejmenší, konkrétně pro děti ve věku 1,5–4 roky. Kostky jsou uzpůsobené tak, aby malým stavitelům pěkně padly do ručky. Zároveň jsou dost velké, takže nehrozí, že by je dítě spolklo. Barevné dílky podpoří rozvoj motoriky i fantazie. LEGO Duplo je navíc kompatibilní s dalšími stavebnicemi jako třeba s kuličkodráhou Hubelino.

Máte-li doma děti ve věku od 4 do 7 let, sáhněte po LEGO Juniors. Tuhle sérii najdete v různých provedeních zaměřených třeba na auta, princezny, superhrdiny nebo filmové příběhy.

Pro zvídavé děti v rozmezí od 5 do 12 let se hodí stavebnice LEGO City. Ta zavede děti do centra velkoměsta, ale i na železnici nebo do přístavu. Celou hru navíc zajímavě oživí světelné a zvukové kostky či motorizované dílky. 

LEGO Creator stavebnice jsou zase speciální v tom, že z každé sady kostek postavíte tři různé modely se stejnou tematikou. Například ze stavebnice LEGO Creators Pirátská loď vytvoříte klasickou pirátskou loď, pirátskou krčmu a záhadný ostrov. Stavebnice jsou určené pro děti od 6 do 12 let. Některé jsou ale náročnější, proto vždy dbejte na doporučený věk konkrétního modelu.

LEGO Technic je řada určená těm, kteří už pár stavebnic postavili. S jednoduššími variantami si vyhrají děti od 7 let, ty náročnější jsou ovšem až od 16 let. Řada nabízí propracované modely těžké techniky i závodních aut. 

Budoucí architekty od 12 let potěší stavebnice z řady LEGO Architecture. Postaví s nimi budovy či rovnou celé město (nebo aspoň jeho panorama).

LEGO Friends je speciální edice určená pro dívky ve věku 5–8 let nebo 6–12 let. Se stavebnicemi Friends si malé stavitelky postaví dům, uspořádají party na terase nebo vyrazí kempovat. Díky spoustě doplňků a postaviček zažijí pokaždé jiné dobrodružství.

Základní řady pak doplníte navazujícími stavebnicemi, které obsahují různé figurky, dopravní prostředky, nástroje a další výbavu.

Jestli máte doma LEGO kostky, které by si zasloužily pořádně vydrbat, přečtěte si naše tipy, jak je vyčistit, aby vypadaly jako nové.

Dál čtěte:

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Taky jste si v autě jako malí představovali, že dešťové kapky na okýnku závodí a nadšeně fandili? Dnešní děti ale slyší na mnohem akčnější závody. My jsme na dráhu pustili robotické brouky. Podívejte se, jak se o první místo popral skarab se škorpionem.

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Dětský pokojíček je zvláštním místem: uklízíte ho třeba i desetkrát denně, ale stejně se tam pořád něco válí. Jak zajistíte pořádek a uspořádáte hračky, aby bylo všechno pěkně po ruce? Přečtěte si naše tipy.