Zařizování dětského pokojíčku: nezapomeňte na 3 hlavní zóny

Zařizování dětského pokojíčku: nezapomeňte na 3 hlavní zóny

14. listopad 2020

4 minuty čtení

Plánujete nové uspořádání dětského pokojíčku nebo ho vybavujete úplně od začátku? Existují pravidla, která zajistí, aby se dětem v jejich království pohodlně odpočívalo, učilo i hrálo. Základem je rozdělení na 3 hlavní zóny. Přečtěte si tipy, na co při jejich zařizování nezapomínat.

Z počátku je dětský pokojíček hlavně místem dobrodružství a her, později se stává také prostorem pro plnění školních povinností. Proto v pokoji vymezte zóny určené zvlášť pro zábavu a studium.

Dítě si pak lépe navykne, že konkrétní prostor slouží pro určitou činnost. Pokud by si například četlo čítanku poblíž stavebnice, nebylo by tak soustředěné. Naopak, když se usadí k psacímu stolu, ví, že teď je čas na učení.

Zóny v pokojíčku by měly být rozdělené na:

  • hrací,
  • pracovní
  • a klidovou.

Pár rad, než začnete se zařizováním

  • Promyslete si rozmístění zón a nábytku s ohledem na velikost pokoje.
  • Velikost zón záleží na potřebách a věku dítěte. Menší děti ocení dostatek místa na hraní, starší pak zatouží po velkém stole, kam se vejde i počítač. 
  • Pokud chcete, aby vybavení vydrželo dětem až do puberty, pořiďte takzvaný rostoucí nábytek, který v případě potřeby přestavíte.
  • Nejdříve vyberte hlavní prvky, a až potom drobnosti a doplňky.
  • Abyste zóny odlišili na první pohled, využijte pro každou jinou barvu nebo vytvořte předěl například pomocí nábytku.
  • Mladším dětem rozdělte pokojíček klidně jenom na hrací a klidovou část. Počítejte ale s tím, že časem bude potřeba i ta pracovní.

Hrací zóna

Koutek zábavy oddělte od studijního prostředí i od postele. V posteli nechte třeba dva plyšáky, kteří budou odhánět zlé sny, ale zbytek umístěte do hracího koutku.

V hrací zóně by se neměly hračky povalovat jen tak. Nezapomínejte proto na úložné prostory. Skvěle se hodí plastové boxy nebo látkové šuplíky a koše, kam hračky rozdělíte například podle druhu nebo oblíbenosti.

Jestli v pokojíčku není koberec, pořiďte ho aspoň do hrací zóny. Nejvíc místa je na podlaze, takže většinou špunt skončí při hraní právě tam. Posedávání na měkkém je pohodlnější a navíc dítko u země nenastydne. Koberec vyberte klidně s oblíbeným motivem nebo se silnicemi a dopravními značkami, kde může prcek jezdit s autíčkem. 

Jakmile děti z hraní vyrostou, využijte prostor hrací zóny například pro umístění knihovny, příslušenství pro jejich nové koníčky nebo posezení, kam si váš puberťák může zvát kamarády.

Pracovní zóna

Od první třídy dítě potřebuje místo, kde si v klidu napíše úkoly. Psací stůl, který je základem pracovní zóny, ale klidně pořiďte i dřív. Dítě se s ním lépe sžije a až usedne k prvním školním povinnostem, nebude to pro něj jen další cizí prostředí. Před nástupem do školy využije stůl například při kreslení.

Stůl umístěte nejlépe pod okno, kde je dostatek přirozeného světla. Zohledněte také, kterou rukou dítě píše, a podle toho mu stůl nasměrujte. Nebude si tak při psaní stínit rukou. 

Na psacím stole vyhraďte dost místa na rozložení sešitů a stojánek na tužky. Další pomůcky schovejte do šuplíků nebo skříňky umístěné blízko stolu, aby je měl školák v případě potřeby po ruce.  

Pečlivě vybírejte i židli k psacímu stolu. Zvolte takovou, která má ergonomicky tvarovaný sedák i opěradlo a nastavitelnou výšku. Ideálně by se ke stolu měla vejít i židle pro vás, abyste mohli dětem pohodlně pomáhat s úkoly.

Důležitým prvkem pracovní zóny je také osvětlení. Centrální světlo v pokoji doplňte ještě nastavitelnou lampičkou, kterou umístíte přímo na psací stůl. Dítě si plochu samo nasvítí tak, aby na všechno dobře vidělo a nestínilo si při psaní. Lampička pomůže i v případě, že nemůžete psací stůl umístit k oknu, kde je dostatek denního světla.

Náš tip: Pořiďte stolní lampičku, která má regulaci teploty barev. Ke čtení a psaní se nejlépe hodí teplé nebo denní bílé světlo, které se nejvíc podobá přirozenému slunečnímu světlu. Jestli se školák učí básničku nebo slovíčka, pomůže mu se zapamatováním studené bílé světlo, které stimuluje mozek.

Klidová zóna

Hlavním prvkem klidové zóny je postel, která dětem zajistí zasloužený odpočinek. Pořizujte rovnou větší, ať dětem vydrží několik let..

Při výběru se detailně zaměřte na matraci. Pro děti je ideální taková, která se přizpůsobí jejich páteři, tím pádem nezaviní bolesti zad nebo krku. 

Některé postele mají ve spodní části zabudované šuplíky, což znamená úložný prostor navíc. Schovejte sem například sezónní věci nebo náhradní školní pomůcky.

Snažte se v klidové zóně omezit rušivé prvky, jako jsou elektronická zařízení. Zbytečně by dítě odrazovala od toho hlavního – spánku. Ideální stav je takový, že bude u postele jenom malá lampička, která poslouží při večerním čtení pohádek.

Zamezte i většímu množství hraček v posteli. Postačí nějaký ten plyšák na spaní a zbytek nechte v hracím koutku. 

Náš tip: Vybírejte do klidové zóny tlumené barvy, které nebudou děti večer rozptylovat.

Pokud si nevíte rady s uspořádáním hraček v dětském pokoji, přečtěte si naše tipy, jak na to.

Dál čtěte:

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

6 tipů, díky kterým vyberete opravdu bezpečnou hračku

Správná hračka děti zabaví a budou z ní nadšené. Nezapomínejte ale na to, že musí být zároveň i bezpečná. Přečtěte si tipy, co bezpečná hračka splňuje, a podle čeho ji nejlépe poznáte.

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Skarab vs. škorpion: který z mechanických brouků vyhraje akční závod?

Taky jste si v autě jako malí představovali, že dešťové kapky na okýnku závodí a nadšeně fandili? Dnešní děti ale slyší na mnohem akčnější závody. My jsme na dráhu pustili robotické brouky. Podívejte se, jak se o první místo popral skarab se škorpionem.

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Čas na úklid: udělejte v pokojíčku pořádek

Dětský pokojíček je zvláštním místem: uklízíte ho třeba i desetkrát denně, ale stejně se tam pořád něco válí. Jak zajistíte pořádek a uspořádáte hračky, aby bylo všechno pěkně po ruce? Přečtěte si naše tipy.