Škola hrou: jak děti baví matematika s Hubelino Hravým počítáním

Škola hrou: jak děti baví matematika s Hubelino Hravým počítáním

24. říjen 2020

4 minuty čtení

Na začátku druhé třídy paní učitelka opakuje a procvičuje, co se děti naučily vloni. Prvňáčkovské nadšení do učení ale přes prázdniny opadlo a „starším mazákům“ už se učit nechce vůbec. Něco vám to říká? Tak to jste tady správně. Potřebovala jsem Vali nějak namotivovat k učení, a tak jsme otestovali Hravé počítání od Hubelina. Přečtěte si, co všechno jsme se stavebnicí vymysleli a jestli vrátila Valentince chuť do počítání.

Pomůže dětem, ale i rodičům

Když zůstala minulý týden Val doma s nachlazením, dostali jsme seznam úkolů, aby nebyla po návratu do školy pozadu. Procvičování pamětného počítání a slovní úlohy – to je její noční můra. A přiznám se, že i moje. V rámci vymýšlení vtipných zadání pořád někomu kradu jablka, hrušky, bonbony nebo lízátka, ale dost často mi dochází inspirace.

Na procházkách sčítáme třeba čísla z SPZ aut. Doma mě ale zrovna nic kreativního nenapadalo, tak jsem byla ráda, že jsem mohla vytáhnout Hravé počítání.

Matematická stavebnice výborná pro prvňáky nebo druháky.

V kartonovém kufříku stavebnice od Hubelina jsou:

  • 1 velká a 4 menší základní desky,
  • 6 kostiček od každého čísla (jen nula a devítka jsou pouze na dvou kostkách),
  • 18 červených a 18 žlutých dílků
  • a znaménka plus, minus, větší/menší a rovná se.

Návod, který také najdete uvnitř, jsem použila spíš pro inspiraci, a vymyslela pak více různých variant počítacích her. S Hubelino matematikou si můžete hrát třeba takhle:

  • Jedna, dvě, tři, čtyři:

Na menší destičku poskládejte číselné řady a některá čísla záměrně vynechejte. Úkolem školáka je řadu dokončit. 

Tip pro ostřílené školáky: Nachystat tolik barevných kostiček, kolik čísel na začátku chybělo.

Doplňování číselných řad je hlavně u prvňáčků oblíbený úkol.

  • Větší/menší na dva způsoby:

Použít můžete příklady z číslic, barevných dílků nebo kombinaci obou. Malý počtář pak musí správně doplnit znaménka větší/menší. Vali měla ještě za úkol vytvořit podle zadání celý početní příklad.

Jsou dvě žluté kostky méně nebo více než 3 červené?

  • Počítání zábavněji:

Na větší desku jsem Vali naložila velkou porci příkladů na sčítání i odčítání a aby to bylo zajímavější, nacvakala jsem na ni jak číselné, tak barevné kostičky. A vzhledem k tomu, že k Hubelinu pasuje i LEGO Duplo, příklady jsem tvořila také z postaviček a kostiček z něj. 

Tip pro ostřílené školáky: Z Duplo nebo Hubelino stavebnicových kostek vytvořte barevné věže a nechejte děti sčítat nebo odečítat kostky, které je tvoří. Nemusí vždy počítat jen příklady napsané v řádku vedle sebe.

Do počítání jsme zapojili slepice i věže z LEGO Duplo.

Jan Amos Komenský by nás pochválil

Vali Hravé počítání bavilo a vydržela řešit příklady celkem dlouho. Když se můžou děti učit hraním, je to výhoda pro všechny. Vždyť už Učitel národů – Jan Amos Komenský – o tom věděl své. Jen ještě neměl takové možnosti a Hubelino stavebnici.

Stavebnice je určena pro děti od 6 let, ale když ji pořídíte dřív, může díky ní dítko zatím poznávat čísla nebo barvičky. Později ji využije v první a druhé třídě a i příklady přes desítku ze stavebnice hravě poskládá.

S Hubelino Hravým počítáním si Vali vyhrála a zároveň se učila – to je nejlepší kombinace.

Hravé počítání Hubelino seženete ve vybraných hračkářstvích, na Alze, MALL.CZ a dalších e-shopech.

Na facebooku nebo instagramu Smarťáčka nám napište, jak procvičujete matematiku se svými dětmi doma vy. A určitě při procházce vyzkoušejte sčítat čísla v SPZkách – je to zábava.

Dál čtěte:

Seznamte se: na scénu přijíždí MoBot Fetch od HEXBug

Seznamte se: na scénu přijíždí MoBot Fetch od HEXBug

Během minulých recenzí jsme se setkali už s několika roboty, ale žádný nebyl tak roztomilý jako tenhle. Jmenuje se Fetch a patří do zbrusu nové party MoBotů od HEXBug. Podívejte se, jak dopadlo naše seznamování a v čem kromě roztomilého kukuče Fetch vyniká.

LEGO maniaci vyráží na chatu se správnou výbavou

LEGO maniaci vyráží na chatu se správnou výbavou

Víkend u babičky, na chatě nebo výlet na hrad Bouzov vyžaduje pořádnou přípravu. Zabalte si sváču, sluneční brýle, hřeben, žabky a pár kaček jako my do stylové LEGO výbavy. My sladili peněženku s toaletní taštičkou, boxem na svačinu, vakem na plavky i s LEGO batohem, do kterého jsme všechno sbalili. Mrkněte, jak nám chystání šlo.

Vypustili jsme robotické ploštice HEXBug Beetle na závodní dráhu

Vypustili jsme robotické ploštice HEXBug Beetle na závodní dráhu

Závodění nás prostě baví. A tím, že se s roboplošticemi HEXBug Beetle dobře známe, bylo načase, vypustit je na závodní dráhu. Zrovna tyhle robopotvůrky ale na akční běh moc neužije. Podívejte se sami, jak v netradičním překážkovém závodě obstály.