Kuličkodráha pro starší děti: zahrajte si na stavitele s Hubelino Pi

Kuličkodráha pro starší děti: zahrajte si na stavitele s Hubelino Pi

27. listopad 2020

4 minuty čtení

Dětské stavebnice Hubelino, po kterých sviští barevné kuličky, jsme vám představili už dříve. Ale co když si svou kuličkodráhu chtějí postavit i velcí? Tentokrát jsme sestavili dráhu z černých a žlutých dílků a vypustili na ni malé ocelové kuličky. Kolik času nám stavba zabrala a jaké jsou rozdíly mezi barevnou a žlutočernou Hubelino kuličkodráhou, to všechno jsme pro vás sepsali v článku.

Základy fyziky pod stromeček? S Hubelino Pi to nuda nebude

Kuličkodráhy patří mezi oblíbené chytré hračky už nějaký ten rok a nejspíš se pod některým vánočním stromečkem objeví i letos. Pokud si je děti dokáží postavit sami a navíc i podle vlastní fantazie, je to ta nejlepší varianta. Gravitace a zrychlení malé stavitele totiž fascinuje, i když zatím vůbec neví, že něco takového existuje.

Poprvé pustit kuličku po dráze – to je ta největší odměna po půlhodinovém stavění.

Vidím to na naší Valentince, jakmile dostala do rukou žlutočernou krabici Hubelino Pi, vysypala ji a okamžitě stavěla. Je vždy netrpělivá, protože se těší, až už spustí kuličky úplně zeshora a baví ji sledovat, jak rychle dorazí do cíle.

Hubelino Pi sada M obsahuje:

  • šedou základní desku,
  • černé kostky na stavbu konstrukce,
  • žluté cestičky, zatáčky a skluzavky,
  • obrázkový návod
  • a 4 ocelové kuličky.

Sady s kompletní kuličkodráhou pořídíte ve 4 variantách. Hubelino Pi startovací set, set s 99 nebo 249 dílky a set s vystřelovacím kanonem. Zvlášť se prodávají i celé balení jen s černými konstrukčními dílky nebo se žlutými cestami.

Cestičky, zatáčky, konstrukční kostičky a další komponenty najdete v setu M Hubelino Pi.

Kuličkodráhy Hubelino Pi výrobce doporučuje pro děti od 8 let. Zkušenosti se stavěním se u této kuličkodráhy hodí – i přesto, že je návod obrázkový, celkem špatně se nám v něm orientovalo. Návod na každé straně znázorňuje výstavbu vždy jednoho patra. Kuličkodráha je ale vyobrazená pod úhlem z boku, že často nepoznáte, kam přesně kostičku zacvaknout.

I stavění podle návodu si někdy žádá pomoc dospělého.

V porovnání s tím je barevné Hubelino pro nejmenší (od 4 let) o dost jednodušší. Pro malé děti je v návodu vše z ptačí perspektivy, a tak si lehce uvědomí výstupky na podložce a přesně určí, kde kostky leží.

Kombinujte kuličkodráhy se stavebnicemi, které mají děti doma

Jako rodiče mě na Hubelino stavebnicích baví to, že je zkombinujete s dalšími stavebnicemi.

  • Zelené Hubelino pro malé děti zkombinujete s kostkami od Dupla, MegaBloks, Unika a dalšími stavebnicemi pro nejmenší.
  • Černožluté “Pi” zase s klasickými LEGO kostkami a dalšími stavebnicemi se stejným základem.

To mi přijde geniální. Děti využijí stavebnice, které už doma mají, propojí je kuličkovým závodištěm a vytvoří tak velkolepou stavbu. Navíc popustí uzdu fantazii. Konstrukce kuličkodráhy a ostatních staveb je totiž čistě v jejich dětské režii.

Spojením s kompatibilními stavebnicemi jako je LEGO budou v dětském pokoji vznikat velkolepé stavby.

Hubelino Pi – na půl cesty mezi dětskou stavebnicí a designovým doplňkem do pracovny

Kuličkodráhu jsme s Vali postavili asi za půl hodinky. Sestavením pár kousíčků dráhy zapojí i dospěláci jiné části mozku než ty, které přes den běžně zatěžují. Začali jsme pouštět kuličky dolů po jedné, po dvou i po čtyřech zároveň a hraní nám vydrželo dost dlouho – na kutálející se kuličce je prostě něco fascinujícího.

Sledování kuliček putujících po žlutých cestičkách je jednoznačně uklidňující.

I když je dráha určená do dětského pokojíčku, dokáži si černou konstrukci se žlutými cestami představit i v kanceláři vysoce postaveného manažera nebo ředitele. Úplně z ní totiž sálá kus moderního designu a jízda kovových kuliček je neskutečně uklidňující. Něco jako legendární Newtonova houpačka.

Dál čtěte:

Seznamte se: na scénu přijíždí MoBot Fetch od HEXBug

Seznamte se: na scénu přijíždí MoBot Fetch od HEXBug

Během minulých recenzí jsme se setkali už s několika roboty, ale žádný nebyl tak roztomilý jako tenhle. Jmenuje se Fetch a patří do zbrusu nové party MoBotů od HEXBug. Podívejte se, jak dopadlo naše seznamování a v čem kromě roztomilého kukuče Fetch vyniká.

LEGO maniaci vyráží na chatu se správnou výbavou

LEGO maniaci vyráží na chatu se správnou výbavou

Víkend u babičky, na chatě nebo výlet na hrad Bouzov vyžaduje pořádnou přípravu. Zabalte si sváču, sluneční brýle, hřeben, žabky a pár kaček jako my do stylové LEGO výbavy. My sladili peněženku s toaletní taštičkou, boxem na svačinu, vakem na plavky i s LEGO batohem, do kterého jsme všechno sbalili. Mrkněte, jak nám chystání šlo.

Vypustili jsme robotické ploštice HEXBug Beetle na závodní dráhu

Vypustili jsme robotické ploštice HEXBug Beetle na závodní dráhu

Závodění nás prostě baví. A tím, že se s roboplošticemi HEXBug Beetle dobře známe, bylo načase, vypustit je na závodní dráhu. Zrovna tyhle robopotvůrky ale na akční běh moc neužije. Podívejte se sami, jak v netradičním překážkovém závodě obstály.