Mina a Icosoku: matematické hlavolamy daly našim mozkovým závitům zabrat

Mina a Icosoku: matematické hlavolamy daly našim mozkovým závitům zabrat

12. listopad 2020

4 minuty čtení

Vždy mě fascinuje, když si představím, že hlavolamy nevymýšlí počítače, ale lidé. To, že znají všechna řešení ještě předtím, než hlavolam vůbec sestaví, je pro mě něco nepředstavitelného. Takový tým vynálezců mají i v Recent Toys, kde vznikly dva matematické hlavolamy, které jsme doma s Vali vyzkoušeli. Co myslíte, jak nám to šlo?

Přiznám se hned, žádný matematický hlavolam doma nemáme. O to víc jsem se těšila, až je vyzkoušíme a zjistíme, jak nám to půjde. Do rukou a k mozkovým závitům se nám dostaly dva kousky od Recent Toys: Mina a Icosoku.

Matematické hlavolamy Recent Toys jsou vhodné od 7 let.

Mina – matematický hlavolam s ostny, na kterém čísla nenajdete

Mina je propracovaný hlavolam od Recent Toys, který mi připomíná ježka v kleci bez klece. Součástí hlavolamu je 6 hracích kostek, kterými na začátku hodíte a čísla, která vám padnou, zasadíte do středu ježka. Vaším úkolem je otáčet ostny tak, aby počet teček na nich dával dohromady číslo na kostce.

Hoďte kostkami. Čísla, která padnou, naskládejte do ježka. A teď už jen otáčejte ostny.

Nespočet kombinací čísel, které můžete na kostkách hodit, vám zaručí, že nikdy nezačnete na stejné startovní čáře. Nenaučíte se tak jednotlivé kroky a každá hra má úplně nové řešení. 

Minu podle výrobce zvládnou řešit děti od 7 let. A i přesto, že je to je matematický hlavolam, nenajdete na něm žádná čísla. Pracovali jsme tak pouze s počtem teček, díky kterým si Vali procvičila jednoduché sčítání a odčítání. Pootočením ostnu se totiž mění počet teček na aktuálně řešené straně, ale zároveň i na dvou dalších.

Hurá! Jedna strana je hotová. 6 teček rovná se šestka na kostce.

Při řešení Miny děti netrénují jen počítání, ale i trpělivost. Val má právě sedm a hlavolam ji bavil i přesto, že zvládla vyřešit jen 4 strany. Na ty poslední už ale trpělivost neměla. Nezdá se to, ale do řešení se zamotáte i přesto, že počítáte s čísly jen do šestky.

TIP pro rodiče malých řešitelů:

  1. Pokud budou děti v koncích, jednu kostku vytáhněte a hoďte s ní znovu. Děti získají nový impuls k dalšímu řešení.
  2. Když chcete začít jednodušší verzí, zasaďte do ježka kostek méně, aby děti pochopily princip, kterým na to mají jít. Postupně je pak přidávejte.

Dvacetistěn Icosoku – mezi tečkami a čísly jsme se úplně ztratili

Dvacetistěn s čísly a tečkami pro matematické hlavičky.

Ke každému číslu postupně směřujte 5 vrcholů trojúhelníků. Vaším cílem je, aby se počet teček kolem žlutého kamene shodoval s číslem na něm. Jak prosté. Ale takové jsou na první pohled všechny hlavolamy.

Nejdříve vyndejte všechny kameny, zasaďte zpět zamíchané knoflíky s čísly a hra může začít!

Mina se mně i Vali zdála být jednodušší. S Icosoku jsem měla problém už i já, přestože je výrobce doporučuje pro děti od 7 let. U dvacetistěnu jsme skončili vždy těsně před branami cíle. Zbyli nám vždy minimálně 3 trojúhelníky, které už se nikam nehodily.

Jako odreagování to ale bylo skvělé. Doporučuji na odpočinutí mozku při pracovních přestávkách. Pokud tedy zrovna nejste matematický analytik.

Icosoku je pro 7leté děti opravdu náročný. Mina byla pro nás obě jednodušší.

Hlavolamy s čísly doplníme do repertoáru hraček

Přiznám se, že Vali nikdy podobné hlavolamy neviděla. Přirovnala bych to třeba k lyžování. Když rodiče nelyžují, děti si těžko seženou Rossignoly a samy zamíří na svah. Teď vím, že je super vystoupit z komfortní zóny a zkusit si někdy i to, co vám prvoplánově není blízké. Zapojte do toho i děti, třeba vás překvapí a půjde jim to lépe než vám.

Řešit matematické hlavolamy je skvělý relax, i přesto, že nejste s čísly největší kamarádi.

Jsem ráda, že jsem měla možnost pokoušet se o vyřešení matematických hlavolamů. I přesto, že jsem Icosoku nedokončila, byla to pro mě nová zkušenost a určitě se s Vali někdy do nějakého dalšího pustíme.

A co vy? Napište nám na Facebooku nebo Instagramu, jestli vám podobné hlavolamy jdou lépe než nám a který vás v poslední době nejvíc potrápil. Já mám jasno. Icosoku od Recent Toys.

Dál čtěte:

Seznamte se: na scénu přijíždí MoBot Fetch od HEXBug

Seznamte se: na scénu přijíždí MoBot Fetch od HEXBug

Během minulých recenzí jsme se setkali už s několika roboty, ale žádný nebyl tak roztomilý jako tenhle. Jmenuje se Fetch a patří do zbrusu nové party MoBotů od HEXBug. Podívejte se, jak dopadlo naše seznamování a v čem kromě roztomilého kukuče Fetch vyniká.

LEGO maniaci vyráží na chatu se správnou výbavou

LEGO maniaci vyráží na chatu se správnou výbavou

Víkend u babičky, na chatě nebo výlet na hrad Bouzov vyžaduje pořádnou přípravu. Zabalte si sváču, sluneční brýle, hřeben, žabky a pár kaček jako my do stylové LEGO výbavy. My sladili peněženku s toaletní taštičkou, boxem na svačinu, vakem na plavky i s LEGO batohem, do kterého jsme všechno sbalili. Mrkněte, jak nám chystání šlo.

Vypustili jsme robotické ploštice HEXBug Beetle na závodní dráhu

Vypustili jsme robotické ploštice HEXBug Beetle na závodní dráhu

Závodění nás prostě baví. A tím, že se s roboplošticemi HEXBug Beetle dobře známe, bylo načase, vypustit je na závodní dráhu. Zrovna tyhle robopotvůrky ale na akční běh moc neužije. Podívejte se sami, jak v netradičním překážkovém závodě obstály.